Nieuws - 14 juni 2007

Uniek

De Wageningse universiteit is en blijft een unieke instelling. Uniek in grote en kleine zaken. Wageningen is een instelling met een geheel eigen buitenlands beleid. We hebben onze eigen ambassades in Brussel, Friesland, Zeeland, Flevoland, China en straks ook in Braziliƫ. En dan vergeet ik maar onze andere talrijke handelsposten in binnen- en buitenland.
Balkenende moet dol op Wageningen zijn, omdat wij eigenlijk de erfgenamen zijn van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De handelsorganisatie die onze onderbetaalde premier zo bewondert.
Maar wij zijn ook uniek in de kleine zaken. Wageningen is de enige universiteit waar medewerkers zich per ligfiets met vlaggetje naar het werk begeven. Onze ligfietsers zijn veelal oudere mannen met een wiskundeknobbel. Een knobbel die door een helm moet worden beschermd.
Ook in onze kleding zijn we uniek. Bij een temperatuur boven de 22 graden verandert het straatbeeld. Mannen in korte broek zijn in bepaalde universitaire kantoren geen uitzondering maar regel. Het zijn bijna altijd mannen met harige benen, witte sokken en verkeerde sportschoenen.
Over onze studentes valt niets slechts meer te zeggen. Het zijn modieuze hardwerkende jongedames die vrijwel zeker dwars door het glazen plafond zullen gaan. Onder onze studenten zitten echter nog steeds vreemde vogels. De student met rastakapsel en klompen is een zeldzame dwaalgast, maar de student met staartje is hier net zo gewoon als de profvoetballer met een matje uit de provincie.
Wageningen is dus uniek, omdat het een universiteit is die internationalisering en een bizarre vorm van provincialisme combineert.