Nieuws - 11 mei 2017

Uni slachtoffer van oplichting

tekst:
Linda van der Nat

Wageningen University and Research is enkele jaren geleden voor 90.000 euro opgelicht. Criminelen knoeiden met rekeningen van het schoonmaakbedrijf waar de universiteit zaken mee deed.

Foto: Pixabay

Dit meldt dagblad de Gelderlander. De verdachten staan vandaag voor de rechter.

De krant citeert woordvoerder Simon Vink, die zegt dat het om een professionele vorm van oplichting ging. De verdachten gaven aan het schoonmaakbedrijf door dat de rekening voortaan naar een ander adres moest worden gemaild. Het bedrijf stuurde vanaf dat moment de rekening naar de oplichters, die het rekeningnummer aanpasten en de rekening vervolgens naar de universiteit stuurden.

De fraude werd ontdekt toen het schoonmaakbedrijf bij de universiteit aan de bel trok dat de rekeningen niet werden betaald. Vervolgens deed WUR aangifte bij de politie. Een gedeelte van het geld is teruggevonden.

Als reactie op de oplichting is het protocol voor betalingen aangepast. Als er nu een verzoek komt om contact te zoeken met een ander mailadres of te betalen op een andere rekening, dan zoekt de universiteit eerst uit of dat wel klopt, aldus Vink.