Nieuws - 10 december 2010

Uni-leaks

Spannende tijden voor diplomaten, bankdirecteuren en Wikileaks-icoon Julian Assange. Grote geheimen werden afgelopen dagen met de wereld gedeeld, en vele zullen nog volgen. Ook op de Nederlandse universiteiten kwamen feiten naar boven die het daglicht niet kunnen verdragen…

Bij_de_buren_YK.jpg
Schrijfster Renate Dorrestein, gastschrijver op de Amsterdamse Vrije Universiteit, deed deze week een belangrijke ontdekking. In haar kerstgeschenk voor de VU - het verhaal Pas goed op jezelf - schrijft ze dat er veel seksueel geweld is op de campus, terwijl dat onbekend is bij de Amsterdamse decanen en studentpsychologen. De voorbeeldige gereformeerde universiteit, waar Jan Peter Balkenende ooit zijn bul haalde, is niet meer.
Nee, verkrachtingen en aanrandingen vinden er plaats! De slachtoffers, meestal vrouwen, willen die zware woorden echter niet gebruiken, zegt Dorrestein. 'In plaats van te spreken over een aanranding of verkrachting, hadden de studenten het wegwimpelend over een uit de hand gelopen date.' De schrijfster vindt dat de studenten zich niet moeten schamen en dat incidenten gemeld moeten worden. 'Misschien kan er dan ook in kaart worden gebracht waar het op de campus onveilig is.' En dan op een wiki-gebaseerde internet site zetten en zo nu en dan een naam openbaar maken? Prima idee!
Onveilig is het ook op de Erasmus Universiteit. In het EM Magazine lezen we deze week dat vooral proefdieren moeten vrezen voor hun leven. Het universiteitsblad nam eens een kijkje in het plaatselijke dierlaboratorium, een plek die toch veel mensen tot de verbeelding spreekt. En de wildste fantasieën opwekt; alsof het geheime staatkundige materie betreft die openbaar gemaakt moet worden.
En dat doet EM Magazine. Het begint mild, met een vergelijking dat het lab wel een beetje op een kinderboerderij lijkt. (Waarschijnlijk zonder verstandelijk gehandicapten, vullen wij dan maar aan.) Dan: 'toch vinden hier jaarlijks 42 duizend dierproeven plaats.'. Vervolgens, lekker wat olie op het vuur. 'De dieren leven een week tot anderhalf jaar in het proefdiercentrum. Net als in het slachthuis komt geen dier er levend uit.' Dan valt de eerste vergelijking van de journalist met de kinderboerderij toch een beetje in het water.
Maarja, die journalisten publiceren uiteindelijk toch wat ze willen. Bestaat de onbevangen, objectieve correspondent eigenlijk nog wel? Soggen.nl zegt deze week terecht van niet. De casus: In Utrecht heeft een studentenhuis in plaats van een lichtgevende kerstboom, een lichtgevende penis aan de gevel gehangen. Lekker studentikoos, zul je denken. Een journalist van RTV Utrecht, objectief als ie is, vindt het maar aanstootgevend en ziet liever een opgloeiende dennenboom.
Jammer genoeg voor de onbevooroordeelde reporter deelt niemand zijn mening. Wie hij ook aanspreekt - een oude passant, een vader, nog een andere vrouw en zelfs studentenhuisvester SSH: iedereen vindt de lichtgevende pik een aanwinst voor de straat.
Nog een studentengrap, maar wel eentje van elf jaar geleden. Via Wikileaks weten we nu allemaal dat ons land een heel mooi terroristisch doel heeft. De Dam in Amsterdam en Utrecht CS zijn kinderspel. De TAT-14, de dikke kabel die Europa en de States bij elkaar houdt, dàt is het echte werk. Bij Katwijk komt 'ie aan land. De terrorist die deze kabel onklaar maakt, neemt de hoofdprijs mee naar huis.
Maar de originaliteitprijs zou die winnende terrorist niet krijgen: die gaat met terugwerkende kracht naar oud-student Henry. In het Leidsch Dagblad openbaart hij dat hij al in 1999 met een metaaldetector en een schop de jacht op de TAT-14 had geopend. 'Het was een soort studentengrap. Een stunt.' Dat Europa en Amerika nog steeds aan elkaar vastliggen en nog steeds uit de handen van Poetin zijn, danken we aan Henry's gebrek aan doorzettingsvermogen. 'Toen we om één uur 's nachts nog niks hadden gevonden, gaven we het op. Het diepste punt was toen bijna twee meter.'
Een beetje doorzettingsvermogen moet een student tegenwoordig toch wel hebben - goed dat Henry een student in de jaren negentig was. In Utrecht wordt het helemaal bont. Deze week lekte een plannetje van het college van bestuur aldaar. Wil een student cum laude slagen aan de UU, dan moet je naast een acht gemiddeld, geen fraude en andere kleine regeltjes, ook nog eens je bul binnen een bepaalde tijd behalen.
Nu ook de factor 'tijd' toegevoegd is, lijkt de machinale productielijn voor het produceren van excellente elite-studenten klaar voor gebruik. Niemand zal verbaasd opkijken als er komende week sappige communicatie tussen de UU en het kabinet Rutte openbaar wordt gemaakt.