Nieuws - 29 september 2017

Ultraloopster finisht op campus

tekst:
Roelof Kleis

Sameena van der Mijden finisht komende dinsdag op de campus een ultraloop over 100 kilometer. Zij vraagt daarmee aandacht voor de strijd tegen mensenhandel.

© Marathon Amersfoort. Sameena van der Mijden tijdens de marathon in juni dit jaar

Sameena van der Mijden is studente verpleegkunde aan de HAN in Nijmegen. Daarnaast is ze fanatiek hardloopster. Zes marathons liep ze vorig jaar. De snelste in Leiden in 3 uur 9 minuten en 11 seconden. Dat is zo’n 14 km/uur, best hard dus. Maar waarom zou je na ruim 42 kilometer stoppen? Er ligt nog een heel landschap achter de marathon. Het terrein van de ultralopers.

Slachtoffer
Van der Mijden is helemaal geen ultraloper. Tenminste, tot komende dinsdag nog niet. De reden dat zij de ultieme uitdaging aangaat, om niet één maar tweeënhalve marathons achter elkaar te gaan lopen, ligt in het doel. Zij wil 1500 euro bijeenlopen voor Comensha, de organisatie die zich inspant voor slachtoffers van mensenhandel. Sameena van der Mijden was zelf anderhalf jaar slachtoffer van een loverboy.

sameena2.jpg

Tot vijf jaar geleden, toen ze zich aan die situatie ontworstelde en voorzichtig begon met hardlopen. ‘Op gewone schoenen, want ik had helemaal geen geld voor sportschoenen. Eerst een paar kilometer en dat werden er steeds meer’, licht ze toe. De training, de regelmaat, gaf structuur in haar leven. ‘Hardlopen heeft mijn leven gered’, zegt ze over die periode in een filmpje over haar 100-km project voor Comensha. ‘Hardlopen gaf mij mijn waardigheid terug.’

Spannend
Anderhalf jaar is Van der Mijden al bezig met de voorbereiding van haar monstertocht. En nu, een paar dagen voor de race, ‘begint het toch wel spannend te worden’. ‘Het langste wat ik ooit gelopen heb is 51 kilometer. Maar ik heb er veel zin in hoor. Ik ben heel benieuwd hoe het voelt na 60 kilometer. Maar ik ga er gewoon voor. Het geheim is dat je niet te snel van start gaat, want dan stort je zeker in.’

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

De route voert haar van Maarssen, via Utrecht, Amersfoort, Ede en Arnhem naar Wageningen. Allemaal plaatsen die als woon-, studie- of werkplaats iets voor haar betekenen. Wageningen past in dat rijtje omdat de rondreizende expositie Open Your Eyes sinds vorige week op de campus is neergestreken. Voor Forum finisht Van der Mijden naar verwachting rond vijf uur in de middag. Als ze het dus haalt.

Ik ben er trots op dat ik dit helemaal zelf heb gedaan
Sameena van der Mijden

Van der Mijden gaat er zelf vanuit dat het wel goed komt. Ze heeft er hard voor getraind. ‘Al anderhalf jaar werk ik hier naartoe. Ik train vrijwel elke dag zo’n 15-20 kilometer. En in het weekeinde een duurloop van 30-40 kilometer.’ Een trainingsschema of een coach heeft ze niet. ‘Daar ben ik veel te eigenwijs voor. Ik loop op gevoel. Ik zit ook niet bij een club ofzo. Alhoewel, ik zou daar misschien wel beter van worden.’

Meelopen
Het is een gevoelskwestie. ‘Hardlopen is echt iets van mezelf. Ik ben er trots op dat ik dit helemaal zelf heb gedaan. Het is moeilijk daar een ander in toe te laten.’ Ze traint daarom altijd alleen. Maar een beetje steun en gezelschap tijdens haar ultraloop is welkom, lacht ze. Wie haar wil aanmoedigen of een stukje mee wil lopen is bij deze uitgenodigd. Haar meeting points staan hieronder. En een beetje ontvangst op de campus zou ook mooi zijn.

Wie Sameena van der Mijden wil sponsoren kan hier terecht. Haar doel is 1500 euro voor Comensha. De teller staat al op 1210 euro.

De start is dinsdag 3 oktober om 04.30 uur in de ochtend in Maarssen. Daarna is ze om 05.30 uur in Utrecht, om 08.00 uur in Amersfoort, om 11.30 uur in Ede, om 13.30 uur in Arnhem om uiteindelijk rond 16.00-16.30 uur op de campus bij Impulse te finishen.

De meeting points in Ede zijn: stationsplein Ede-Centrum en de Christelijke Hogeschool Ede. Op weg naar Arnhem doet ze station Wolfheze, Oosterbeek aan. Vanaf station Arnhem Centraal loopt Van der Mijden via het centrum van Oosterbeek naar de campus.