Nieuws - 20 september 2001

Ultimate frisbee

Ultimate frisbee

"Hij wil ook gooien, in 't Engels", roept Ceciel van Iersel, voorzitter van de Wageningse Allround Frisbeevereniging (WAF), naar Maarten Verwey, wanneer een Hongaarse introduc? zich meldt voor de eerste frisbee-avond van het jaar. Hoewel het de hele avond al regent, laten potenti?le nieuwe leden zich niet afschrikken door het weer. En dat hoort zo bij frisbee volgens van Iersel. Zelf heeft ze op strakbevroren velden gespeeld, met regen en met veel wind. Een echte frisbee?r laat zich tenslotte niet uit het veld slaan. Van Iersel is blij met de belangstelling, want het blijkt elk jaar weer moeilijk om mensen enthousiast te krijgen. "Veel mensen gaan voetballen of basketballen omdat ze dat altijd al deden. Maar frisbee?n, dat heeft nog bijna niemand gedaan."

Frisbee is dan ook een beetje apart. Zo is een van de belangrijkste prijzen de 'Spirit of the game', de sportiviteitsprijs. Sportiviteit betekent bij het frisbee bijvoorbeeld dat wanneer jij een fout maakt in het veld je dit ook zelf toegeeft, door heel hard 'fout' te roepen. Er is tijdens de wedstrijd namelijk geen scheidsrechter aanwezig om de situatie te beoordelen. Elk probleem moet door discussie tussen de beide partijen worden opgelost. Over het algemeen verloopt dat heel soepel. De hoge sportiviteit heeft in ieder geval tot voordeel dat je volgens van Iersel niet voortdurend bang hoeft te zijn dat je onderuit wordt gehaald.

Rixt Hofman is op deze eerste avond de trainer. Ze heeft samen met nog drie andere leden een training van de nationale Frisbeebond gevolgd en is zodoende bevoegd. De aanwezigen hebben zich verdeeld in een groep gevorderden en een groep beginners. Tijdens het rekken en strekken van de spieren vertelt Hofman wat algemene wetenswaardigheden over de sport: "Frisbee is overgewaaid vanuit Amerika. Op een gegeven moment begonnen mensen daar met cakeblikken en taartvormen te gooien. Ze deden het overal, op parkeerplaatsen, aan het strand. Overal kon een veld worden uitgezet. Het is een makkelijke en goedkope sport."

Na de warming-up gooien de frisbee?rs in tweetallen naar elkaar over. Hofman legt eerst uit hoe ze een backhand-worp moeten gooien. De stelregel: de frisbee gaat daarheen waar je met je hand naar wijst. Het lijkt eenvoudig, maar dat de praktijk moeilijker is, blijkt al gooiende. De schijven vliegen overal heen, behalve daar waar ze naar toe moeten. Vincent Emmanuel is introduc?. Hij is een aantal jaren eerder al eens langs geweest bij WAF, maar is het volgens eigen zeggen helemaal verleerd. De side-arm (de forehand van het tennis) blijkt nog moeilijker te zijn. Hofman legt uit hoe de stand van de hand moet zijn: "Je legt je middelvinger in de rand van de schijf, met je wijsvinger ondersteun je hem in het midden en je duim leg je op de rand. En dan, alsof je een steentje weggooit, gooi je vanuit de pols de schijf weg."

Dat het allemaal niet in ??n keer lukt, ligt in ieder geval niet aan de trainer. Hofman is namelijk international. Ze heeft al met het Nederlands team in Duitsland gespeeld en nu wil ze graag naar Hawaii, waar het WK gespeeld gaat worden. Omdat de sport nog niet door het Nederlands Olympisch Comit? erkend is, betekent dat wel dat ze de reis zelf zal moeten betalen, want veel geld is er niet.

Na het ingooien wordt samen met de gevorderde spelers een wedstrijdje gespeeld. De mascotte - een pluche hond, van de straat geplukt omdat jongetjes er tegenaan zaten te schoppen - van de vereniging is inmiddels vanwege de regen in de dug-out verdwenen. Hij heeft nog geen naam, maar is dan ook nog maar een week oud. Van Iersel speelt vanwege een blessure niet mee. Ze legt uit dat er naast 'ultimate frisbee', de meest gespeelde vorm, nog vele andere variaties mogelijk zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van 'disc-golf' waarbij net als bij golf in zo weinig mogelijk worpen het einddoel bereikt moet worden. Of het 'maximum-time-aloft', waarbij het erom gaat de schijf zo lang mogelijk in de lucht te houden. De grappigste vorm van frisbee lijkt echter het 'throw-and-catch' te zijn. Uitstekend individueel te beoefenen en op elke plaats waar je maar bent. Je gooit de frisbee zo ver mogelijk weg, rent er achter aan, en probeert voordat de schijf valt, hem weer op te vangen.

Arin van Zee

Foto Guy Ackermans