Nieuws - 28 september 2010

Uitbraak van snuitkevers: primeur of hoax?

Wageningse entomologen luiden de noodklok over exotische snuitkevers, meldde het NOS Journaal vorige week. ‘Ik viel van mijn stoel toen ik het zag’, zegt de van niets wetende Wageningse entomoloog Marcel Dicke.

snuitkever7fh.jpg
‘Een entomoloog – ik ken haar niet – beweert dat de snuitkever Nederland kaal vreet’, zegt Dicke. ‘Ik was volledig flabbergasted toen ik hoorde dat Wageningse entomologen haar noodkreet zouden ondersteunen. Wij kennen geen problemen met snuitkevers in Nederland van de omvang die het NOS journaal presenteerde.’
Niet alleen het NOS Journaal meldde dat exotische snuitkevers steeds meer overlast bezorgen in tuinen en parken in Nederland. Ook de Volkskrant en Paul de Leeuw besteedden er aandacht aan. Zij baseren zich op een bericht van het ANP, die het had opgepikt van de website natuurbericht.nl.
 
Waarnemingen uit het hele land
Die website wordt gecoördineerd door de Wageningse bioloog Arnold van Vliet, bekend van De Natuurkalender. Van Vliet baseerde het bericht op informatie van de in Drenthe woonachtige entomologe Silvia Hellingman. Volgens hem een zeer betrouwbare bron. ‘Hellingman is een actieve en betrokken entomologe met een eigen bedrijfje in biologische bestrijding van ziekten en plagen.’, zegt Van Vliet. ‘Ze baseert zich op vele tientallen gecontroleerde waarnemingen uit het hele land van mensen die last hebben van snuitkevers in hun tuin’, zegt Van Vliet. ‘Dat was voor ons voldoende onderbouwing om het bericht op de website te zetten.’ Niet alleen burgers kaarten de oprukkende exotische snuitkevers aan. Ook enkele gemeenteraden in het westen van het land hebben de snuitkevers inmiddels op de agenda staan, aldus Van Vliet.
 
Eén waarneming
Hij heeft zelf één waarneming van snuitkevers die overlast veroorzaakten – een buurman van hem had er afgelopen zomer honderden in huis. Maar er is geen monitoringnetwerk voor snuitkevers in Nederland dat overzicht kan bieden. En de Plantenziektekundige Dienst (PD) heeft geen extra meldingen van snuitkevers binnengekregen.
Het ANP meldde echter dat Wageningse entomologen de noodkreet van Hellingman bevestigen en pleit voor een betere controle bij de import van planten in Nederland. ‘Ik kan me voorstellen dat Marcel Dicke, die van niets wist, verbaasd was over de berichtgeving’, zegt Van Vliet. ‘Het laboratorium voor Entomologie was er niet bij betrokken. De termen noodklok en noodkreet heb ik trouwens niet gebruikt.’  
Of er echt sprake is van een nieuwe uitbraak van snuitkevers, hoopt de PD binnenkort uit te zoeken. ‘We willen de verspreiding van snuitkevers gaan inventariseren in een aantal gemeenten’, zegt woordvoerder Roel Vincken. Dan zal blijken of natuurbericht.nl een primeur of een hoax heeft gelanceerd.