Nieuws - 4 juni 2009

UNITAS

Tot voor kort kende ik Unitas eigenlijk alleen van de tweede zaterdag van september. Dan is de Veluweloop en etappe 11 luistert naar de naam “Oostereng – Unitas, 6,2 km, mannen”.
Unitas blijkt echter meer dan alleen naamgever van een etappeplaats.
Unitas is een bevlogen vereniging, een club die Wageningse jongeren en studenten samenbrengt en bepalend is voor de Wageningse uitgaanscultuur.
Unitas bracht vernieuwing in deze regio. De Staat, afgelopen weekend nog op Pinkpop, stond in december te spelen op de Generaal Foulkesweg. Ook De Dijk en Hans Dulfer speelden ooit bij Unitas. Begin jaren negentig was het Unitas die housefeesten introduceerde in de Vallei.
Uit de reacties op de aangekondigde sluiting, zie rubriek M.I., blijkt dat met name haar bijdrage aan het uitgaansleven wordt gewaardeerd. De vereniging heeft goodwill en kan daar haar voordeel mee doen.

Op 17 juni praten de leden van Unitas over de toekomst van de vereniging. In februari is gekozen om door te gaan als gezelligheidsvereniging. Feesten als Top 100, Fingerlickin’ en Don’t tell Mum zijn populair, maar het organiseren ervan kost de leden veel tijd en energie. Dus ook nu neigen bestuur en de stichting die het pand beheert, naar een doorstart van een club waar jongeren en studenten elkaar vinden.
Dat zou mooi zijn, maar hopelijk blijven ook de pop- en feestcultuur behouden voor Wageningen. Daarin staat Unitas niet alleen. Ook de gemeente, Wageningen UR en de studentenorganisaties hebben belang bij een bloeiend uitgaansleven. Zij moeten zich daar hard voor maken.
Als Unitas werkelijk omvalt, verdwijnt niet alleen een gezelligheidsvereniging, maar ook een eigentijds poppodium en aantrekkelijke feesten. En dan kan het in Wageningen weleens onaangenaam stil worden. Op die tweede zaterdag in september na dan.