Student - 29 januari 2009

UNITAS ‘REDT HET NOG WEL’

De rector en enkele andere medewerkers van Wageningen Universiteit troffen vorige week een bericht aan in hun mailbox met als onderwerp ‘Unitas failliet in 2009?’ Al langer doen verhalen de ronde dat het niet zo goed gaat bij de Wageningse jongerenvereniging. Wat is er aan de hand?

Unitas zit in een dip, erkent het bestuur. Maar van faillissement is geen sprake. ‘We moeten niet te veel indianenverhalen krijgen.’
Unitas-voorzitter Pieter Mulder vertelt dat de mail is verstuurd door een lid dat zich zorgen maakt. ‘Eigenlijk zijn we er niet zo blij mee. Het is goed bedoeld, maar het is jammer als iemand die niet precies weet wat er gaande is de verkeerde informatie naar buiten brengt.’
Dat er iets aan de hand is, ontkent de voorzitter niet. ‘De feesten worden niet goed bezocht en financieel loopt het daardoor ook minder. Failliet is echter een te groot woord. We redden het nog wel.’ Het bestuur zoekt momenteel manieren om te zorgen dat ‘het weer lekker gaat lopen’. Omdat ze nog middenin dat proces zitten, wil Pieter er nog niet veel over vertellen.
Ook Tom Driedonks, penningmeester, ziet het niet al te somber in. Unitas heeft de laatste jaren een redelijk stabiel ledenaantal. Er zijn nu 180 leden. ‘Niet iedereen is even actief, maar dat gebrek aan vrijwilligersinzet is een probleem van alle tijden. Vijf jaar geleden zaten we in hetzelfde schuitje. De invoering van de overeenkomsten voor vrijwilligers zorgde toen voor een opleving.’ Sinds 2004 hoeven leden geen contributie meer te betalen, maar tekenen ze een contract en draaien minimaal acht uur per maand – bijvoorbeeld twee avonden tappen – mee als vrijwilliger.
Het ware probleem is het teruglopen van de bezoekersaantallen, vertelt Tom. ‘Watskeburt? Waarom is er geen hond te bekennen?’, postte een van de leden in november al op een UnitasHyves. Een directe verklaring heeft Tom niet. ‘Er is veel te doen, ook bij de andere studentenverenigingen. En het werkt zichzelf in de hand. Als je eenmaal zo’n imago hebt, komen mensen niet zo snel meer. Dan is de keus snel gemaakt als er tegelijkertijd een feest bij Ceres is waar veel vrienden naartoe gaan.’ Aan de sfeer ligt het volgens Tom zeker niet: ‘Het is altijd heel gezellig.’
Sommigen denken dat de terugloop met het rookverbod te maken heeft. In de weekenden en bij housefeesten gingen bezoekers inderdaad eerder naar huis toen de rookruimte er nog niet was, herinnert Tom zich. ‘De rokers moesten naar buiten en kwamen er na half twee niet meer in. Nu we de rookruimte hebben, blijven mensen langer plakken en nemen nog een extra biertje.’ Maar op studentenfeesten speelt het rookverbod minder, de meeste studenten roken namelijk niet, zegt hij.
De mensa van Unitas trekt nog wel de gebruikelijke eters, aldus Tom. Hij is ook commissaris van de keuken, die avondmaaltijden voor leden verzorgt en lunches die toegankelijk zijn voor iedereen.
De plannen van het bestuur om het tij te keren staan nog in de kinderschoenen, maar volgens Tom betekenen de moeilijkheden zeker niet het einde. ‘Wij zijn geschrokken van die mail. We moeten niet te veel indianenverhalen krijgen.’