Nieuws - 15 januari 2009

UITGEHOLDE KOTTERVISSERIJ KRABBELT OP

Visserijeconoom Kees Taal van het LEI verwacht dat de Nederlandse kottervissers, na magere jaren, in 2009 weer meer winst gaan maken met de vangst van tong en schol, vertelde hij het ANP. Dat werd opgepikt door de Telegraaf en Nova.
De uitgeholde kottervisserij sloot 2008 af met een schamele winst van 7 miljoen euro, op een omzet van 270 miljoen. De Telegraaf vergiste zich lelijk door te reppen over een winst van 7 miljard. ‘Daar heb ik nog over gebeld’, zegt Taal. ‘Het was ze nog niet opgevallen.’
Door de verruiming van de vangstquota voor tong en schol in 2009 kan de inmiddels fors gesaneerde Nederlandse kottervloot het komende jaar naar hartelust vissen. De visbestanden in de Noordzee groeien weer – dat is niet langer het belangrijkste probleem voor de kottervisserij, zegt Taal. Het belangrijkste probleem is dat de bedrijfstak is uitgehold. ‘De huidige vloot bestaat merendeels uit oude boomkorkotters. En investeringen blijven de komende jaren waarschijnlijk uit, omdat de vissers onvoldoende eigen vermogen hebben’, zegt de visserijeconoom.
‘Die traditionele schepen kunnen het nog tien tot vijftien jaar uitzingen op zee, maar de vraag is: worden ze straks nog geaccepteerd? De sector moet investeren in duurzame technieken die de ecologie in zee minder aantasten. Ook de markt gaat om duurzamer gevangen vis vragen. De vissers hebben dus niet langer een vangstprobleem, maar een marktprobleem. De vraag is of ze de tijd krijgen om die omslag te maken.’
Er komt nu een project waarin 150 vissers met behulp van een accountantsbureau en het LEI een businessplan gaan opstellen. ‘Dat gebeurde nooit; de banken vroegen er niet om, men kende elkaar. Maar nu komt er een omslag. Vissers moeten duidelijker op papier zetten hoe ze hun bedrijf willen ontwikkelen, maar ook hoe ze met duurzaamheid, knellende regelgeving en de marktvraag denken om te gaan. Voor veel vissers is dit nieuw. De consumentenvraag is vaak anders dan de vissers denken. Aan de hoge olieprijs kun je als visser niets doen, maar je kunt wel inspelen op de marktvraag.’ Een goed ondernemersplan moet de banken, die op dit moment huiverig zijn om kredieten te verstrekken, overtuigen om in de kottersector te investeren.