Nieuws - 10 mei 2010

Tzatziki

Heeft het wel zin om ons druk te maken over de aankomende verkiezingen? Volksvertegenwoordiging dezer dagen, ik weet het niet meer zo zeker.

Als je als overheid aan Henk en Ingrid zou vragen: 'Yo, kunnen jullie even 1575 pop de neus ophoesten om noodlijdende landen uit het slop te helpen waar ze de belasting niet erg serieus nemen,' of: 'het landelijke gebied in Nederland is de laatste tijd een beetje kut, 312 euro en alles ligt er binnen zeven jaar weer pico bello bij voor de linkse elite die graag wandelt langs de vennen met hun kinderen en hondje,' zullen ze daar niet snel mee akkoord gaan. Sterker, hun mond zou openvallen om even later plaats te maken voor een verontwaardigde blik, gevolgd door een scheldkanonnade want zo zit Henk (Ingrid ook maar in mindere mate) nou eenmaal in elkaar.
Natuurlijk zijn Henk en Ingrid niet slim genoeg om het grotere geheel te overzien. Zij geven alleen om zichzelf en om voetbal en tuinieren. Daarom besloot de Nederlandse overheid om de doorsnee burger met flair te passeren. In het recente geval van de steun voor failliet Griekenland ging de demissionaire minister van financiƫn mee met de plannen van de EU, voordat hij zich verantwoord heeft aan de Tweede Kamer. Op die verantwoording wordt dan waarschijnlijk even gezeken, waarop de minister gaat zeggen dat het beter is zo en nu toch al te laat en dat we er wellicht een korting op tzatziki op nahouden, want wat Griekenland verder voor ons kan betekenen is onduidelijk. Wat kopen wij voor die 26 miljard euro steun?

Het tweede voorbeeld is een beleidsplan uit 2007 dat Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) heet. Wel eens van gehoord? Ik tot voor kort niet. De hele communicatiestrategie, inclusief de doodsaaie naam, was erop gericht om media-aandacht te duiken. Het is een plan dat, hoe goedbedoeld ook, nooit een Kamermeerderheid zou halen omdat het niet sexy genoeg is om mee te scoren bij de kiezer. 
Geeft te denken over hoe de volksvertegenwoordiging gebruikt wordt en hoe beperkt haar invloed eigenlijk is.