Student - 27 januari 2016

Two studies want numerus fixus

tekst:
Rob Ramaker

The education committee of Biotechnology and Molecular life sciences have requested a numerus fixus. They believe that the tumultuous growth of the bachelor study is threatening the education quality.

Photo: Guy Ackermans

Both studies have grown fast in the past years. Biotechnology had 52 first year students in 2011 compared to 108 this year. In the preliminary applications for the coming year the study has increased again. The number of Molecular life sciences first year students grew from 44 in 2011 to 92 new students this year. The overwhelming interest of students concerns the education committee. Last November the open day attracted seven hundred interested people, while the visitor numbers before were around three hundred. Also the number of students joining a ‘walk along’ day has increased.

If another 20 to 30 percent joins two more times, we really have a problem.
Sonja Isken, education director Biotechnology

‘We can handle it if it grows a few percent per year’, says Sonja Isken, education director of Biotechnology. ‘But if another 20 to 30 percent joins two more times, we really have a problem.’ It is not possible to take on new teachers and to change the whole schedule in time. Also the quality of the practical labs could be jeopardized, says Wilko van Loon, education director of Molecular Life Sciences. ‘It would no longer be possible to have students work in groups of two but three. Which is a reduction in the quality of education.’

The introduction of numerus fixus is a lengthy process. The measure needs to be approved by the educational institute of Wageningen University, the Board of Directors  and employee representatives. The numerus fixus can therefore be introduced earliest in September 2017. Due to this lengthy process, the request has already been made, Isken explains. If the applications are less than expected, they can still withdraw it.

The numerus fixus can therefore be introduced earliest in September 2017

The bachelor studies coordinated this step together, because their enrolment figures are ‘communicating vessels’. Also the studies partially receive each other’s dropouts. ‘Six to seven students that received a negative binding study advice for the Molecular life sciences, started our study this year’, says Isken. Only one student decided not to return. ‘Even though we expect that students that do not succeed in one study will also dropout in the other.’ The phenomenon is less common the other way around. Only one biotechnology students with a negative study advice switched to Molecular life sciences.

The number of first years in the total student population of Wageningen has been growing steadily for years. Yet, until now only one study applied the numerus fixus. Nutrition and Health only allows 130 (now 140) students in since 2014.

Reacties 3

• Eridanus

Moleculaire levenswetenschappen is per uitstek de opleiding die opleidt tot wetenschapper ipv werknemer van een bedrijf. Als je afgestudeerd bent ben je vooral klaar voor een promotie-traject. De arbeidsmarkt heb je relatief tot wat je geleerd hebt niet zo veel te bieden.
    In een tijd dat al te veel mensen een PhD gaan doen lijkt me een wildgroei van deze opleiding erg onwenselijk.

Lijkt me een goed idee om te selecteren op hele duidelijke motivatie en scholieren die qua wetenschap duidelijk meer in hun mars hebben dan alleen een universitaire opleiding afronden, om dan in het bedrijfsleven maar 20% van wat ze geleerd hebben nog te gebruiken.

Bij biotechnologie leer je ten minste hoe je een product maakt. Daar heeft een bedrijf veel meer aan.

Maar als de WUR zoveel problemen heeft met practica, waarom dan geen numerus fixus op al die opleidingen met veel practica? Dit totdat de universiteit het geld krijgt dat de andere universiteiten ook krijgen. De practica die vooral problemen geven, er zijn nog een aantal opleidingen die deze ook in het eerste jaar hebben.

Zeker als je zo een numerus fixus niet in kunt voeren op het moment dat het nodig is.

Lijkt me niet wenselijk dat men straks in paniek het eerste (half)jaar een filterjaar maakt waar je alle moeilijke saaie vakken eerst krijgt en als er dan 20% uitgevallen is, dan pas de practica.

• Einstein

super goed plan, nu vallen er ook nog heel veel MLW'ers af omdat ze er te makkelijk over denken, numerus fixus helpt daar vast tegen!

• Mibo

Ehh..

‘Zes á zeven studenten die een negatief bindend studieadvies kregen bij Moleculaire levenswetenschappen, stroomden dit jaar bij ons in’...... Andersom komt het fenomeen minder voor. Slechts één levenswetenschapper met een negatief studieadvies stapte over naar Biotechnologie

Zit hier niet een klein foutje in; zijn het nou de moleculairen die niet overstappen, of de biotechnologen? Verder is het besluit best begrijpelijk. Nu zijn de practica vaak al overvol en zijn er te weinig resources beschikbaar.

• Rob Ramaker

6-7 mensen stapten na een negatief BSA over van Moleculaire levenswetenschappen naar Biotechnologie. Andersom maar 1. De opleiding vindt dat vervelend omdat ze niet verwachten dat deze mensen het gaan redden bij de zusterstudie.

• Rob Ramaker

maw: het stond inderdaad fout in de tekst. heb het aangepast.