Nieuws - 11 oktober 2001

Twintig procent minder kanker als Nederlanders eten zoals het hoort

Twintig procent minder kanker als Nederlanders eten zoals het hoort

Nederlanders weten niet wat goed voor ze is. De afgelopen tien jaar zijn ze gemiddeld tien procent minder groenten en fruit gaan eten. Als ze zich netjes aan de richtlijnen van het Voedingscentrum zouden houden, dan zouden de kankercijfers met misschien wel twintig procent omlaag gaan. Die cijfers haalde een Wagenings onderzoeker uit bestaande databestanden tevoorschijn.

Groenten en fruit zijn gezond, beweren wetenschappers al jaren. Maar h?? gezond, dat is nog nooit zo nauwkeurig onderzocht als door ir. Margje Jansen. Jansen, die tijdens haar onderzoek verbonden was aan RIVM, kon bijvoorbeeld berekenen wat er zou gebeuren als we allemaal dagelijks de aanbevolen vierhonderd gram groenten en fruit naar binnen zouden werken. Bij de groep die zich het slechtst aan de richtlijnen houdt, jonge mensen tussen de 19 en de 35 jaar met een geringe opleiding, waren de gevolgen aanzienlijk. Bij hen zou jaarlijks maximaal 22 procent minder kanker voorkomen. "Voor zover ik heb kunnen nagaan, leidt nog meer eten dan die vierhonderd gram niet tot een verdere daling van de kans op kanker", zegt Jansen.

Voor wie zo gezond mogelijk wil leven, biedt het promotieverslag van Jansen echter wel een andere mogelijkheid: het vari?ren van de groenten en het fruit in het dieet. Jansen berekende dat mensen die niet alleen veel groenten eten, maar ook veel verschillende soorten groenten, bijna veertig procent minder kans op kanker hebben dan mensen die veel groenten, maar vaak dezelfde soorten groenten eten. Dezelfde verbanden vond Jansen bij fruit, al waren die niet significant.

Bij zware rokers, die per dag meer dan twintig sigaretten in hun longen stoppen, bleek fruit een duidelijk beschermend effect te hebben. Zware rokers die veel fruit eten, hebben zestig procent minder kans om te sterven aan longkanker dan rokers die weinig fruit in hun dieet hebben. Het beschermend effect is zo groot dat zware rokers hun kansen op dodelijke longkanker door hun dieet kunnen terugbrengen naar het niveau van lichte rokers. Terugbrengen naar het niveau van niet-rokers is echter niet mogelijk. | W.K.

Margje Jansen promoveert op 12 oktober bij prof. dr. ir. Daan Kromhout, hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek, en prof. dr. ir. Frans Kok, hoogleraar in de Voeding en epidemiologie.