Nieuws - 23 september 2015

Twijfels over veiligheid fietsafscheiding na ongeluk

tekst:
Rob Ramaker

Het facilitair bedrijf bekijkt of iets moet veranderen aan twee betonnen afscheidingen op de Bornsesteeg. Vorige week kwam een fietsende oud-medewerker hard ten val door zo’n object.

Het gaat om twee afscheidingen op de Bornsesteeg waar deze de nieuwe busbaan kruist. Ze scheiden zo het fietsverkeer van én naar de campus.

Elike Wijnheijmer, beleidsmedewerker van het Facilitair Bedrijf, laat weten op de hoogte te zijn van het incident. ‘We gaan het zeker bekijken.’ Het facilitair bedrijf heeft slechts beperkte invloed op de situatie. De Bornsesteeg – en dus de afscheidingen – zijn namelijk eigendom van de gemeente. Wanneer na inspectie het advies komt iets te veranderen aan de situatie, wordt dit alleen gemeld aan de gemeente Wageningen. Gezien de ernst van het incident verwacht Wijnheijmer dat het facilitair bedrijf zo’n advies zal geven aan de gemeente. Het plaatsen van reflectoren, of een paaltje, zou de situatie veiliger maken.

Oud-medewerker Rob Nout ging in 2011 met pensioen en doet af en toe nog klussen voor de leerstoelgroep levensmiddelenmicrobiologie. Vorige week dinsdag raakte hij met zijn fiets een betonnen afscheiding en viel hard op zijn hoofd. Nout bracht één nacht door in het ziekenhuis maar lijkt geen blijvende schade te hebben overgehouden aan zijn val.

We gaan het zeker bekijken
Elike Wijnheijmer

Behalve de betonnen afscheidingen verscheen onlangs nog een nieuw object op de campus. Sinds de verbouwing van de Forumbrug scheidt een witte balk het fiets- en loopverkeer. Wijnheijmer vindt dit een heel andere situatie waar veel minder gevaar dreigt. ‘Dit ligt niet middenin de rijbaan’, zegt ze, ‘maar is meer een stoeprand.’ De witte kleur zorgt dat de balk opvalt. In de winter zal worden gestrooid om te voorkomen dat de balk ondergesneeuwd raakt.

accidentwaitingtohappen.jpg