Nieuws - 29 juni 2016

Tweeduizend studenten krijgen avondonderwijs

8

Het plan voor de pilot met avondcolleges is klaar. Zo’n tweeduizend studenten krijgen tussen september en januari te maken met colleges, pc-practica of groepswerk na zes uur ’s avonds. Een extern bureau evalueert wat de studenten ervan vinden.

<foto: protest tegen avondcolleges op de campus>

De test met de avondcolleges vindt plaats in de eerste twee onderwijsperioden van het komende studiejaar. In periode 1 gaat het om zeven colleges, vier pc-practica en twee vakken met groepswerk die op maandag- , dinsdag- of woensdagavond worden gegeven. De meeste vakken eindigen om 20.00 uur, een enkel vak loopt door tot 20.45 uur. De eerstejaars zijn in de eerste periode uitgesloten van avondcolleges.

De vakken zijn zo uitgekozen dat vrijwel niemand gedurende de pilot twee avondcolleges moet volgen, zegt Gerlinde van Vilsteren van Corporate education, research & innovation, die de pilot mede heeft opgezet. ‘En er komt geen labwerk in de avonduren.’

Longlist
De werkgroep die de pilot heeft voorbereid, heeft eerst een longlist van vakken opgesteld die in aanmerking zouden komen voor avondonderwijs. De werkgroepleden vroegen aan docenten of die onoverkomelijke problemen hadden met avondonderwijs. Van Vilsteren: ‘Een groot deel van de docenten reageerde welwillend, maar enkele docenten gaven aan dat een avondcollege didactisch niet paste. Bovendien hebben we vakken die worden vernieuwd, uitgesloten van de proef.’ Zo ontstond een shortlist.

De avondcolleges zijn bewust niet op vrijdagavond gepland, zegt Van Vilsteren. In de eerste periode zijn er ook geen colleges op donderdagavond; dat kwam praktisch beter uit.

Verenigingen
Studenten, docenten en studie- en studentenverenigingen kunnen na afloop in een enquête hun mening geven over avondcolleges. De verenigingen kunnen bijvoorbeeld aangeven of het avondonderwijs effect heeft op activiteiten. Van Vilsteren: ‘Als je in een roeiboot of een orkest zit, moet iedereen er zijn. Als een student een vak heeft tot acht uur, kunnen ze dan schuiven met de training? Dat soort dingen willen we weten.’

Gastdocenten
De universiteit wil leren van de pilot. ‘Aan de ene kant leiden avondcolleges tot meer keuze en flexibiliteit. Studenten kunnen makkelijker keuzevakken combineren als er keuzevakken in de avond worden aangeboden’, zegt Van Vilsteren. ‘Bovendien kun je makkelijker gastdocenten krijgen in de avonduren.’ Anderzijds staan veel studenten kritisch tegenover de avondcolleges, omdat hun sport- en verenigingsactiviteiten dan in het gedrang kunnen komen. ‘De pilot is bedoeld om ervaring op te doen met avondonderwijs, die de raad van bestuur kan meenemen in de verdere besluitvorming.’

Re:acties 8

 • Framespotting

  "krijgen" avondcollege's, klinkt alsof het een cadeautje gaat. Een meer gepaste titel zou zijn "2000 studenten worden avondcollege's opgedrongen"

  Reageer
 • ries.

  kunnen de jongetjes en meisjes een beetje ervaren wat miljoenen Nederlanders doen die in de avond en nacht werken...

  Reageer
  • Man

   Jongetjes en meisjes, wat is dat nou voor denigrerende manier om te spreken over studenten?

   Daarnaast zullen deze "jongetjes en meisjes" later ook werken en zullen sommige inderdaad ook ervaren hoe het is om in de avond te werken. De meeste zullen er waarschijnlijk al ervaring mee hebben, denk aan de horeca waar veel jongeren en studenten actief zijn. Of het vakkenvullen bij de lokale supermarkt gebeurt vaak ook na sluitingstijd(die tegenwoordig steeds later wordt).

 • Diederick-alexander

  Ik wil 's avonds gewoon irreël hard bakken klemmen op het corps 'vo!

  Reageer
 • Studentje

  Ik dacht dat maar 10% van de studenten aan de proef mee zou doen, nu is het opeens 20%?! Sowieso is het belachelijk dat de uni meteen naar een middel als avondcolleges grijpt.

  Reageer
 • Trotse Argonaut

  Over de vraag met een roeiboot: in september is de zon al om 20.00 onder dus dat trainen kan niet opgeschoven worden.
  Ik zou graag willen zien dat studenten zich heel reëel en kritisch kijken welke ambities buiten de studie beperkt worden tijdens de test periode.

  Reageer
  • Kees

   Hierboven lijkt één aspect van het Wageningse studentenleven vergeten: alle activiteiten voor studenten bestaan slechts omdat ze door studenten georganiseerd worden. Commissies en part-time besturen hebben vaak al moeite genoeg om een gezamenlijk moment te vinden voor een vergadering: dat wordt alleen maar lastiger als mensen op verschillende tijden colleges hebben.

   Het bestuur lijkt niet in te zien hoe onaantrekkelijk het dorp Wageningen zou zijn voor studenten als er minder georganiseerd wordt. De universiteit heeft een verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van haar studenten buiten de collegetijden. Gemakzuchtig kiezen voor het verruimen van de collegetijden druist daar recht tegenin.

 • ochtendmens

  Gewoon niet gaan = proef mislukt.

  Reageer
 • Koffiebeker

  Aangezien de universiteit dan tot later les blijft geven, blijven dan op de kamertjes op het Forum en Orion open? Nu heb ik er zelf al last van dat dit maar tot 17:15 open blijft en het zou prettig zijn dat deze langer openblijven voor groepswerk. Maar het blijft een feit dat avondcolleges kut zijn.

  Reageer
 • Arie

  Belachelijk beleid dit, maak vrijwel elke periode mee dat er lokalen ingeroosterd staan bij vakken (als te zien op Myportal) en dat deze niet gebruikt worden. Daarnaast gebeurt het dat lokalen van bijvoorbeeld 9 tot 11 gebruik worden, terwij ze daar de hele ochtend voor bij ingeroosterd zijn.
  Zelfs al meegemaakt dat het niet eens duidelijk was voor studenten dat er pc zalen gereserveerd waren voor groepswerk.

  Toch waardeloos om over te gaan op maatregelen als avondcolleges, terwijl er veel te vaak lokalen leegstaan. Bestuur, laat het gebruik van de lokalen eerst maar is onderzoeken door inspecties en enquetes, voordat onnodige maatregelen als avondcolleges worden getest en wellicht worden ingevoerd.

  Reageer

Re:ageer