Nieuws - 3 juni 2019

Tweede wolvin op de Veluwe

tekst:
Roelof Kleis

Er heeft zich een tweede wolf gevestigd op de Veluwe. Dat blijkt uit Wagenings onderzoek aan wolvenkeutels. Het gaat net als bij de eerste gevestigde wolf om een vrouwtje.

© Hugh Jansman

De wolvin heeft de codenaam GW960f meegekregen. Het dier was eind februaril zes maanden in het land. Officieel is daarmee sprake van vestiging. De wolvin werd in januari voorafgegaan door GW998f. In totaal waren er van februari tot mei zes wolven in Nederland. Nieuw is de vondst van een wolvenkeutel in de regio Meerssen in Limburg. Om welk dier het gaat is niet duidelijk. Het genetisch materiaal uit de keutel bleek niet goed genoeg om de identiteit te bepalen.

WUR_Environment_wolf_mei%20kaartje%202019.jpg

Edelhert
De nieuw gevestigde wolvin heeft een edelhert gedood. Sporen op het dode lichaam van het edelhert wijzen daarop. Het gaat om een volwassen hinde die vele malen zwaarder is dan de wolvin zelf. Volgens onderzoeker Hugh Jansman is dat opmerkelijk. ‘Wolven zijn gespecialiseerd in het jagen op grote hoefdieren. Maar vaak doen ze dit in teamverband. Deze wolvin is alleen. Ze lijkt een omheining gebruikt te hebben om haar prooi te overmeesteren.’

Gepaard
Wolvin GW998f bevindt zich nog steeds op de Noord-Veluwe. Eind januari liet ook mannetje GW893m zich in dat gebied waarnemen. Volgens Jansman is het mannetje daarna nog minstens acht keer in het territorium van het vrouwtje vastgesteld.. Eind april werd het stel voor het eerste samen vastgelegd op een cameraval. De onderzoekers sluiten niet uit dat er inmiddels is gepaard en er mogelijk nu ook jongen zijn. Maar voor nageslacht is nog geen bewijs geleverd.

Ze lijkt een raster gebruikt te hebben om haar prooi te overmeesteren
Hugh Jansman

Welkom
In het komende nummer (donderdag) gaat Resource uitvoerig in op de vraag hoe welkom de wolf is in Nederland. Wageningse wetenschappers uit de niet-ecologische hoek verkennen in het artikel, in het zicht van de komst van de eerste pups, de maatschappelijke draagkracht voor de wolf.

Lees meer: