Nieuws - 18 januari 2016

Tweede studie kost €15.000 per jaar

tekst:
Koen Guiking

Met al een bachelordiploma op zak een tweede bacheloropleiding doen in Wageningen kost €15.000 per jaar. Dat is fors meer dan bij andere universiteiten. Maar er is vrijwel niemand die het betaalt.

Afbeelding: studie-kosten.nl

De redactie van de Keuzegids verzamelde per universiteit de tarieven voor het doen van een tweede opleiding. Daarin blijken behoorlijke verschillen te zitten. In Wageningen kost een extra studiejaar (bachelor en master) €15.000 euro, andere universiteiten hanteren per opleiding andere tarieven, zo blijkt uit de staafdiagrammen op studie-kosten.nl.

Sinds 2010 mogen instellingen zelf de prijs bepalen voor studenten die al een diploma op dat niveau op zak hebben. Van de overheid krijgen ze geen geld voor deze studenten. Eric de Munck, beleidsmedewerker Corporate Education, Research & Innovation, legt uit dat Wageningen UR voor de prijsbepaling kijkt naar het totale onderwijsbudget van de universiteit, gedeeld door het aantal studenten.

Hij voegt er aan toe dat er maar een handvol Nederlandse studenten is dat het volle pond betaalt. ‘Wie al een opleiding doet, kan daarnaast zonder extra kosten een tweede opleiding doen. Als je tijdens je master bijvoorbeeld al begint aan een tweede master, dan blijf je gewoon het wettelijke collegegeld betalen totdat je die tweede opleiding hebt afgerond.’ Die kosten van €15.000 per jaar gelden alleen voor studenten die na afronding van hun master een andere masteropleiding gaan doen, of na hun bachelor een andere bacheloropleiding gaan doen.