Organisatie - 18 januari 2016

Tweede studie kost €15.000 per jaar

tekst:
Koen Guiking
1

Met al een bachelordiploma op zak een tweede bacheloropleiding doen in Wageningen kost €15.000 per jaar. Dat is fors meer dan bij andere universiteiten. Maar er is vrijwel niemand die het betaalt.

Afbeelding: studie-kosten.nl

De redactie van de Keuzegids verzamelde per universiteit de tarieven voor het doen van een tweede opleiding. Daarin blijken behoorlijke verschillen te zitten. In Wageningen kost een extra studiejaar (bachelor en master) €15.000 euro, andere universiteiten hanteren per opleiding andere tarieven, zo blijkt uit de staafdiagrammen op studie-kosten.nl.

Sinds 2010 mogen instellingen zelf de prijs bepalen voor studenten die al een diploma op dat niveau op zak hebben. Van de overheid krijgen ze geen geld voor deze studenten. Eric de Munck, beleidsmedewerker Corporate Education, Research & Innovation, legt uit dat Wageningen UR voor de prijsbepaling kijkt naar het totale onderwijsbudget van de universiteit, gedeeld door het aantal studenten.

Hij voegt er aan toe dat er maar een handvol Nederlandse studenten is dat het volle pond betaalt. ‘Wie al een opleiding doet, kan daarnaast zonder extra kosten een tweede opleiding doen. Als je tijdens je master bijvoorbeeld al begint aan een tweede master, dan blijf je gewoon het wettelijke collegegeld betalen totdat je die tweede opleiding hebt afgerond.’ Die kosten van €15.000 per jaar gelden alleen voor studenten die na afronding van hun master een andere masteropleiding gaan doen, of na hun bachelor een andere bacheloropleiding gaan doen.

Re:acties 1

  • Volle pond betaler

    Probeert de heer De Munck de kosten nou te verdedigen met iets dat juist een gevolg is van deze tarieven, namelijk het ontmoedigen van diegenen die serieus gemotiveerd zijn om om te scholen of een carriere switch overwegen.
    Leuke onderbouwing, maar buitenproportioneel, zeker in vergelijking met de andere universiteiten. Waar de (afgeschafte) langstudeerboete nog een bezuiniging op onderwijs was die in de praktijk bij te benen was door een werkende student, is dit bedrag door de meest gemotiveerde en hard werkende student op geen enkele manier op te hoesten. Begeleiding of advies vanuit de WUR hoef je ook niet op te rekenen, decanen en studie-adviseurs komen helaas ook niet verder dan de opmerking 'Goh, moet je echt zoveel betalen?'

    Reageer

Re:ageer