Nieuws - 14 februari 2008

Tweede prijs voor ‘woeste komkommer’

1874_nieuws.jpg
De oerkomkommer of Urgurke heeft in Berlijn net naast de Fruit Logistica Innovation Award 2008 gegrepen. Die ging naar de vochtvasthoudende Intense tomato van Nunhems. ‘Onze komkommer kreeg een eervolle tweede prijs en veel internationale aandacht, onder meer uit de Verenigde Staten’, aldus ir. Eric Poot van Wageningen UR Glastuinbouw.
De oerkomkommer is een voor de biologische markt ontwikkelde smaakvolle ‘vergeten komkommersoort’, met een donkergroene kleur en een grove schil met stekels. ‘Het is een echte woeste komkommer, die appelleert aan het oergevoel van de consument’, vertelt Poot.
Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN), het LEI en Wageningen UR Glastuinbouw waren nauw bij de ontwikkeling betrokken. ‘Het CGN heeft in het project geholpen bij de selectie van 58 primitieve komkommerrassen, het LEI heeft het consumentenonderzoek gedaan en wij hebben vooral gekeken naar de teelt en productkwaliteit’, aldus Poot. Bij het innovatieproject waren verder onder meer veredelingsbedrijf Enza Zaden en handelsmaatschappij Eosta betrokken.
De komkommer was een van de tien genomineerden voor de Innovation Award van Fruit Logistica, een internationale beurs voor groenten en fruit die vorige week in Berlijn werd gehouden. Poot verwacht dat er in de toekomst nog meer ‘verrassende komkommers’ op de markt zullen komen. ‘Bij de tomaat heb je de ontwikkeling richting tros-, bes- en pruimtomaten gehad en de komkommer staat iets vergelijkbaars te wachten.’