Wetenschap - 25 januari 2001

Tweede prijs Shell voor Wageningse student

Niek Botden, student Plantenteeltwetenschappen, heeft met zijn afstudeerproject bij de leerstoelgroep Tuinbouwproductieketens de tweede prijs gewonnen in een wedstrijd, die georganiseerd werd door Shell Nederland. Hij ontwierp, in samenwerking met tuinbouwbedrijf J.B. Matricaria in Bleiswijk, een nieuw teeltsysteem voor Matricaria, oftewel kamille.

Botden: "Ik heb een volledige groei-analyse uitgevoerd, omdat de tuinder meer kennis wilde hebben over het groeiproces van de plant. Met die nauwkeurige analyse hebben we een nieuw teeltsysteem voor Matricaria bedacht." Het project van Botden viel onder de Student Enterprise Experience. Dat is een subsidiepot namens Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers in Nederland, de provincie Zuid-Holland en Shell Nederland. Zij financieren projecten van studenten in het midden- en kleinbedrijf, wanneer deze projecten aantoonbaar vernieuwend zijn. Er zijn afgelopen jaar honderdvijftig projecten gefinancierd.

Botden moest voor de prijsuitreiking op 18 januari overkomen uit zijn stageplek in Afrika naar het Shell-hoofdkantoor in Den Haag. "Gelukkig werd mijn ticket betaald en heb ik ook nog eens 1500 gulden gewonnen." Wat Botden met het geld gaat doen, weet hij nog niet. "De koopkracht met 1500 gulden is in Afrika wat groter dan in Nederland..." | E.L., foto Niek Botden

Plantenteeltstudent Niek Botden verbeterde het teeltsysteem van Matricaria-planten op roltafels en kreeg daarvoor een afstudeerprojectenprijs.