Nieuws - 23 mei 2002

Tweede pinksteravond

Tweede pinksteravond

"Tja, de koffie was op, dan moet je wel", verzuchten drie studenten op het terras van caf? De Tijd. "Anders zitten we hier eigenlijk nooit." De kerkklok heeft inmiddels acht uur in de avond laten horen. In het zachte avondbriesje verschansen veel mensen zich op de terrassen rond de markt. Nog even nagenieten van een zonnige tweede pinksterdag met een terrasje is in trek.

Toch, onder het drinkend en rondkijkend publiek is het universitair studentgehalte laag. Maar de drie studenten nippen met uitgestrekte benen van hun espresso. Zoals studenten betaamt, is Michiel Bouma, zesdejaars Rurale Ontwikkelingssociologie, aan de Hoegaarden gegaan. Om er later nog een jonge jenever achter aan te gieten. De serveerster moet namelijk helaas meedelen dat het bier nogal hard gegaan is de afgelopen dagen.

Een van de favoriete gespreksonderwerpen is, hoe kan het ook anders, wat opvalt tijdens het kijken naar de andere sekse. Toch zijn de heren nu vooral aan het uitrusten van het weekend. Elger Niemendal, eerstejaars Bodem, Water en Atmosfeer, moet er echt van bijkomen. Een zeer vermoeiend weekend. Sinds vrijdagavond heeft hij voornamelijk in de studio gestaan. De gitarist heeft net met zijn chestnutbluesband een cd'tje opgenomen. Iets muzikaals van het grote Pinkpopfestival is nog niet echt in zijn oren doorgedrongen. Wel weet hij dat de Ceres-huisgenoten nu voor de buis zitten. Ook Michiel is muzikaal bezig geweest dit weekend. En wel met zigeunermuziek. Zaterdag heeft hij nog anderhalf uur opgetreden. Michiel: "Het speelt lekker weg, simpele melodietjes, weggejat van de joden en de Russen." Wat hij voor de rest heeft gedaan? Een lange stilte volgt. In dit pinksterweekend heeft de Ceres-student niet veel anders gedaan dan anders. De dagelijkse gewoonte om rond half twee uit bed te stappen om wat sinaasappeltjes uit te persen heeft hij gecontinueerd. De drie huisgenoten lachen samen om hoe Michiel er dan uit lijkt te zien. Wat spottend typeert hij zich dan als een half netgeboren mens, zo uit de foetushouding naar de keuken strompelend. Ook de Wageningse Berg heeft hij weer eens aan de rivierkant bezocht. Heerlijk een boekje gelezen en van de natuur genoten. Hij heeft zondag zelfs een muis, een eekhoorn en een slang gezien. Dit tot groot vermaak van de tafelgenoten.

Zesdejaars economiestudent Remmo Perdok heeft een wat actiever weekend gekend. Als bestuurslid van roeivereniging Argos is hij naar Duisburg geweest. Maar Argos bleef op de Europese roeiwedstrijd in de voorrondes steken. Weliswaar heeft hij zelf niet geroeid, maar met een huisgenote heeft hij hardgelopen in de uiterwaarden. Een pracht stuk natuur, wordt er beaamd.

Snel kijken de heren nog even rond naar wat vrouwelijk schoon. Ze blijken met beide benen op de grond te staan en zijn niet op zoek naar bijvoorbeeld maatje 90-60-90. Michiel verklaart dat die hier nu eenmaal schaars zijn. "Nee, je legt de drempel wat lager."

De geboren Wageningse vrouw kan de heren niet echt bekoren. Dan toch maar de vrouwelijke studenten. Die zijn wat minder puber. Ze beginnen hier een nieuw leven, hoeven zich minder af te zetten. Dragen minder of geen make-up. Zijn sociaal denkend. Aldus hun analyse.

De wind brengt af en toe wat geluiden mee van de kermis op het Plantsoen. Het driemanschap heeft weinig zin in een wandelingetje over de kermis. Vooral niet nu het zo laat is. Met spottende en gekscherende uitlatingen geven ze er blijk van weinig op te hebben met de Wageningse jongeren die daar rondlopen.

Op de kermis is inderdaad bijna geen enkele student te vinden. Wel zijn twee studentes Biologie even snel wat oliebollen aan het kopen. Linda had er niet goed rekening mee gehouden dat de supermarkten twee dagen gesloten zijn met pinksteren. Gelukkig biedt de gebakkraam uitkomst. Maar nu willen ze dan snel terug naar de bank om de video af te kijken.

Inmiddels beginnen de wijzers van de kerkklok op de markt aan het laatste rondje. De nacht begint te vallen. Op de terrastafels van de Vlaamsche Reus flikkeren de kaarsbolletjes. Gezellige en soms luidruchtige conversaties, hier en daar een intiem onderonsje. Wat internationale MSc-studenten zijn met een biertje aan het nagenieten van de dag. Op deze vrije dag hebben ze nog wel gewerkt in het lab. Met het hoofd naar achteren bestuderen ze nu de sterren en de halve maan. Dan wordt het terras opgeruimd. Deze mooie pinksteravond is voorbij.

Esther Tol, foto Guy Ackermans