Nieuws - 1 januari 1970

Tweede kans pulskor

De visserijonderzoekers van de Animal Sciences Group gaan volgend jaar opnieuw experimenteren met de elektropulskor. Dat staat in de begroting van het ministerie van LNV.

'De pulskor is een net met pulserende elektrische velden waarmee je vis vangt die op de bodem leeft, zoals schol of tong', legt projectleider ir Bob van Marlen uit. Het systeem moet de veel bekritiseerde boomkorvisserij gaan vervangen, waarbij de netten met zware kettingen over de zeebodem schrapen.
Van Marlen en zijn collega's experimenteerden in 1998 en 1999 al met de pulskor. Positief was daarbij dat het systeem ten opzichte van de boomkor minder sterfte veroorzaakte onder ongewervelde dieren en dat de bijvangst verminderde met veertig procent. De scholvangst was echter met de helft lager dan bij de boomkorvisserij.
'We begonnen met een tuig van zeven meter' vertelt Van Marlen. 'Dat wordt nu opgeschaald naar twaalf meter. Daarmee gaan we met een commercieel schip voor een jaar vissen. Ons werk bestaat uit het begeleiden en de biologische monitoring. Het LEI gaan onderzoek doen naar de kosten en baten. We gaan proberen of we de commerciƫle vangst van schol en tong omhoog kunnen brengen. Het zou theoretisch kunnen dat we lager gaan zitten, omdat het systeem minder brandstof verbruikt. Nu de olieprijzen oplopen wordt dat aspect belangrijker. Dat gaat het LEI doorrekenen.' /
MW