Nieuws - 5 april 2001

Tweede Kamer tegen nieuwbouw praktijkonderzoek glastuinbouw

Tweede Kamer tegen nieuwbouw praktijkonderzoek glastuinbouw

De Tweede Kamer heeft op 27 maart een motie aangenomen tegen nieuwbouw voor het praktijkonderzoek glastuinbouw in Bleiswijk en voor het opknappen van het oude proefstation in Naaldwijk. Dat scheelt 45 miljoen gulden in kosten. Het praktijkonderzoek is teleurgesteld en hoopt dat minister Brinkhorst de motie naast zich neerlegt.

"De motie kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel", zegt Karin Hollegien, woordvoerder van het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, sector Glastuinbouw. De uitspraak van de minister van 14 februari v??r nieuwbouw nabij Bleiswijk, leek juist een einde te maken aan een lange periode van onzekerheid. De motie zet de zaak echter weer op losse schroeven.

"Een slechte zaak", noemt ondernemingsraadvoorzitter Mary Warmenhove de motie. "We hebben als ondernemingsraad en als management van het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving een brief naar de minister gestuurd met het verzoek de motie naast zich neer te leggen. De burgemeester van Naaldwijk is enorm aan het lobbyen om het praktijkonderzoek in zijn gemeente te houden. Daar zijn we niet blij mee."

Warmenhove was tevoren benaderd door het CDA, aan wie ze kon uitleggen dat nieuwbouw op een nieuwe locatie voordelen zou hebben voor het onderzoek en het personeel. Toch hebben CDA, PvdA, ChristenUnie, SGP, GroenLinks en SP voor de motie gestemd. Niet doen, waarschuwde Brinkhorst tevoren: ga niet iets ouds oplappen, maar zet geld in voor innovatie van het tuinbouwonderzoek. Op dit terrein wilde hij zijn geuzennaam Brinkhorst de Zuinige geen eer aandoen.

De minister moet zich nog uitspreken over de motie. | M.H.