Nieuws - 20 maart 2014

Twee studenten veroveren zetel

tekst:
Linda van der Nat

Studenten Mark Reijerman en Peter Veldman zullen de komende vier jaar naar alle waarschijnlijkheid plaatsnemen in de gemeenteraad. Beiden wisten bij de verkiezingen een plek op het pluche te veroveren. Vanmiddag wordt dat definitief bekend.

De lokale Stadspartij, de partij waar Reijerman als vijfde op de lijst staat, is als winnaar uit de bus gekomen. De partij gaat van twee zetels naar vijf zetels. D66 wist net als vier jaar geleden de meeste stemmen te behalen, maar moet van haar zes zetels er wel één inleveren. Veldman, de afgelopen jaren al actief in de raad voor de Democraten, staat op plek 4. Coalitiepartij PvdA moet ook een zetel inleveren, evenals VVD en CDA. De SP gaat van één naar twee zetels. GroenLinks (vijf) en ChristenUnie (een) behouden hun zetels.

De opkomst onder kiezers was in Wageningen hoger dan landelijk. Bijna 62 procent van de inwoners heeft zijn of haar stem uitgebracht, dat is ruim 4 procent meer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Later vandaag wordt het aantal stemmen per kandidaat bekendgemaakt. Dan wordt ook duidelijk of er nog kandidaten zijn die met voorkeurstemmen in de raad komen. Volgende week worden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd.

Voor het eerst kon er gestemd worden in het Forum. Van die mogelijkheid werd dankbaar gebruik gemaakt: maar liefst 1395 Wageningers brachten in het onderwijsgebouw hun stem uit. Dit waren vooral studenten, zowel Nederlandse als internationale. Inwoners van de EU mogen hier aan de verkiezingen meedoen. ‘Ik denk dat we er daar enkele tientallen van hebben gehad’, aldus stembureaumedewerker Joke van de Klift in De Gelderlander. ‘Dat vind ik best een groot aantal. Zo heb ik een hele delegatie Duitsers gezien. Maar ook Italianen, Spanjaarden en Grieken hebben hier gestemd.’