Wetenschap

Twee onderzoekers WUR krijgen Rubiconbeurs

Ecoloog Masha van der Sande heeft een Rubiconbeurs gekregen. Hiermee gaat ze de komende twee jaar aan de slag bij het Florida Institue of Technology in de VS. Onderzoeker Yuliya Hilevych mag naar het Engelse Cambridge om daar onderzoek te doen.
Vincent Koperdraat

© Masha van der Sande

De Rubiconbeurs van NWO is gericht op jonge onderzoekers die ervaring willen opdoen in het buitenland. Van der Sande krijgt de kans om met Amerikaanse collega’s onderzoek te doen naar hoe klimaatverandering en menselijk handelen tropisch bos beïnvloeden. Van der Sande is blij met de kans: ‘Het is spannend en erg leuk om aan een eigen project te werken.’

Florida

In Florida gaat ze twee velden met elkaar combineren: Paleo-ecologie en planteigenschappen. ‘Planteigenschappen, zoals houtdichtheid en nutrientengehaltes in bladeren, kunnen ons veel zeggen over hoe een plant met omgevingsfactoren, zoals waterbeschikbaarheid of verstoringen, om kan gaan. Tijdens mijn promotie bij WUR heb ik gekeken naar hoe tropische bossen over de laatste decennia zijn veranderd in hun soortsamenstelling en planteigenschappen.’

Om beter te kunnen begrijpen hoe tropische bossen reageren op veranderingen in klimaat of verstoring hebben we data nodig op langere termijn.

Verschuivingen in samenstelling van planteigenschappen in het bos kunnen ons volgens Van der Sande iets zeggen over de onderliggende oorzaken van die veranderingen. ‘Bijvoorbeeld klimaatsverandering of verstoringen. Maar om beter te kunnen begrijpen hoe tropische bossen daarop reageren, hebben we data nodig op langere termijn. Om die reden ga ik met paleo-ecologen in Florida samenwerken, en gegevens van duizenden jaren historische vegetatiecompositie, en verschuivingen daarin, koppelen aan planteigenschappen.’

Onvruchtbaarheid

Naast Van der Sande heeft ook onderzoeker Yuliya Hilevych, die tot voor kort nog in Wageningen werkte, een Rubiconbeurs gekregen. Zij gaat twee jaar in Groot-Britannië aan de slag bij de University of Cambridge. Daar zal ze de impact van onvruchtbaarheid op mensen onder de loep nemen. Het gaat dan om de periode van 1945 tot in-vitrofertilisatie (IVF) omstreeks 1980 in Engeland werd uitgevonden.

Meer vrouwen

In totaal krijgen negen vrouwen en zes mannen de onderzoeksbeurs van NWO. Het is opvallend dat er zoveel beurzen naar vrouwen gaan, want onder de aanvragers waren ze in de minderheid.

Slechts één op de zeven mannen (zes van de 43) kwam door de selectie. Onder vrouwen was dat één op de vier (negen van de 37). Vrouwen kregen vorig jaar ook al vaker een beurs dan mannen.

Jaarlijks helpt NWO zo’n zestig wetenschappers met een Rubiconbeurs op weg. In totaal wordt er zeven miljoen euro toegekend, verdeeld over drie rondes. Het programma krijgt veel lof van laureaten: voor relatief weinig geld krijgt de Nederlandse wetenschap een schat aan internationale ervaring.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.