Student - 15 april 2014

Twee nieuwe partijen voor studentenraad

tekst:
Linda van der Nat
4

Maar liefst drie partijen zullen dit jaar de strijd om de gunst van de kiezer met elkaar aangaan. Naast VeSte doen twee nieuwe partijen mee aan de studentenraadsverkiezingen: een christelijke fractie en een groene, internationale partij.

Na zeven jaar afwezigheid doet de Christelijke Studentenfractie (CSF) weer mee. De partij is geen voortzetting van de christelijke fractie die in 2007 een zachte dood stierf, maar een nieuw initiatief, aldus Jan-Willem Kortlever. De student Agrotechnologie besloot samen met twee vrienden, Jordi van Kleeff en Arie van Eck, een maand of drie geleden tot de oprichting van de partij. Samen wisten zij in korte tijd nog elf kandidaten enthousiast te krijgen. Zij komen allemaal uit het verenigingsleven. De partij wil zich echter niet alleen daarop richten, benadrukt Jan-Willem. ‘Ook religieuze internationale studenten zijn een belangrijke doelgroep, naast andere niet-actieve studenten die vooral naar Wageningen komen om te studeren.’ De nieuwe partij wil dat de universiteit niet alleen een plek is voor wetenschappelijke ontwikkeling, maar ook voor persoonlijke. ‘Het is belangrijk na te denken hoe je in het leven staat en hoe zich dat vertaalt in het omgaan met je medemens. Daarin moet ook ruimte zijn voor religie. Zo’n situatie als met de dankwoorden, daar hadden wij ons wellicht iets drukker om gemaakt dan de huidige studentenraad omdat dat in onze visie juist een kernwaarde is van een universiteit: vrijheid in het denken.’

S&I

Ook de groene, internationale partij heeft het gered. Sustainability & Internationalisation, kortweg S&I, doet met vijf kandidaten mee aan de verkiezingen. Vier Chinese studenten en een Griek willen focussen op internationale onderwerpen en duurzame plannen op de universiteit initiëren en stimuleren. Met name de Griekse student heeft ervaring met duurzaamheid, aldus Independent Member Wanjun Zhao, een van de oprichters van S&I. Charles El-Zeind is namelijk actief lid bij het Wageningen Environmental Platform (WEP).

VeSte is blij met de concurrentie. ‘Er valt nu echt wat te kiezen,’ aldus VeSte-raadslid Jaap Löwenthal. ‘Er zijn drie duidelijke, goed gestructureerde partijen met een eigen achterban. Nu is er veel meer mogelijkheid om je duidelijk te profileren.’

VeSte, dat momenteel met acht raadsleden in de studentenraad zit, heeft zeven verkiesbare kandidaten. De 23 overige kandidaten op de lijst zijn lijstduwers, voornamelijk verenigingsvoorzitters en oud-VeSteraadsleden. Zij willen aan hun achterban duidelijk maken dat ze de standpunten van de partij ondersteunen, maar hoeven geen zetel in de raad. Ook CSF heeft lijstduwers; negen in totaal. ‘Maar niet van iedereen staat vast dat ze niet in de raad willen,’ aldus Jan-Willem. ‘Als iemand op een onverkiesbare plek voldoende voorkeursstemmen haalt, kan het maar zo zijn dat hij of zij in de raad gaat.’

Re:acties 4

 • Correctie

  'VeSte, dat momenteel met negen raadsleden in de studentenraad zit, heeft zeven verkiesbare kandidaten.'

  Dit klopt niet. VeSte heeft momenteel acht raadsleden en geen negen.

  Reageer
  • Linda van der Nat

   Klopt, telfoutje. Inmiddels aangepast. Dank!

 • Progressief verhaal

  Jezus, wat een conservatief gedoe hier allemaal. Zijn er serieus nog mensen die pleiten voor ellenlange colleges met eenrichtingsverkeer van informatie van docent naar de student. Nogal logisch dat we hier steeds minder onze leraren voor 'misbruiken' als je veel van dit soort informatie gewoon op internet kan vinden. Dit vaak nog heel helder en goed uitgelegd waarbij de student zelf kan kiezen wanneer er gestudeerd wordt (iedereen zijn eigen voorkeur), zelf het tempo kan bepalen, zo vaak kan herhalen als gewenst en al bekende stof met een klik van de muis kan overslaan. Natuurlijk is de toekomst. Ook nogal naïef dat er nog steeds zulke lange verhalen worden gehouden in muffe zaaltjes met weinig daglicht als wetenschappelijk is bewezen dat de spanningsboog van menig persoon dat gewoon niet trekt en na 10 minuten zijn gedachten ergens anders naar toe dwalen.

  Laten we de docenten vooral inzetten waar ze het meest nuttig zijn: 1 op 1 uitleg voor studenten die er niet uitkomen, het begeleiden van kleine werkgroepen, inspirerende colleges over het nieuwste van het nieuwste op hun wetenschapgelijkgebied, het begeleiden van (PhD) studenten tijdens hun thesis en stage. Zo kunnen we ondanks de toename van studenten nog steeds kleinschalig onderwijs aanbieden met een persoonlijk contact tussen docent en student. Laptops en smartphones waar studenten tijdens colleges opkijken?! Niet verwijderen maar gebruiken. Met al bestaande Apps kunnen studenten tijdens het college participeren. Interactief college geven was nog nooit zo makkelijk en leuk.

  Dit betekent natuurlijk ook een verantwoordelijkheid van de student zelf (ze zijn immers 18 en je moet het ooit leren). Dus heb je de stof voor het practicum niet voorbereid: helaas geen deelnamen. Lukt het je niet 36 credits te halen in je eerste jaar: helaas, de universiteit is niet aan jou besteed. De universiteit bied de mogelijkheid om goed onderwijs te volgen met waar nodig kleinschalig contact met docenten voor extra uitleg. Ook bied de universiteit te mogelijkheid tot ontwikkeling naast je curriculum door een excellentie programma, financiële support voor een bestuursjaar en studium generale. De student heeft zelf de verantwoordelijkheid deze middelen te gebruiken.

  Dus niet zo zuur en conservatief allemaal. Het internet en de smartphone zijn geen duivelse creaties. Zoals in de maatschappij moet het onderwijs ook mee met z'n tijd. We leven nu eenmaal in de 21ste eeuw!

  Reageer
 • calvinist

  -Wakker vlees-
  Laten wij er vooral voor zorgen dat er geen groene partij in de SR komt.
  De gebouwen van de wur en afvalscheiding zijn al heel erg goed op orde (zeker als je het vergelijkt met andere universiteiten) dus laat de focus vooral zijn op kwalitaitef goed onderwijs.
  Voor de christelijke partij is dit een top-prioriteit. Het minder posten op blackboard kan zorgen voor meer interactie in de college zaal en zorgt er hopelijk eindelijk voor dat mensen niet studeren van powerpoints maar de moeite nemen om naar de collgezaal te komen!
  De huidge student krijgt meer en meer een LOI-cursus instelling en leert alleen nog maar online. Dit is jammer zeker ook voor alle enthausiaste hoogleraren die voor minder en minder studenten college geven en degene die er zitten denken; "ooh het komt toch op blackboard"
  Daarnaast is je opmerking over brave christelijke klasjes niets zeggend.
  Het calvinisme wat de gemiddelde christelijke school zijn leerlingen nog meegeeft zorgt juist voor hard werkende studenten.. Dat zou aangemoedigd moeten worden (los van het geloof daarachter)

  Kort gezegd; een stem op de chrsitelijke partij is een stem voor individuele vrijheid, beter onderwijs en een realitische visie op het gebied van sustainability.

  Ps. deze promo talk komt niet vanuit de partij zelf maar van een buitenstaander ;)

  Reageer
 • Wakker Vlees

  Laten we er vooral met z'n allen voor zorgen dat JW Kortlever niet gekozen wordt voor de SR. Als hij aan de macht komt zal waarschijnlijk het hele onderwijssysteem zoals we het nu kennen op de schop gaan. Kijk maar naar zijn blogs. Dan mogen de docenten geen gebruik meer maken van BlackBoard maar moeten we met z'n allen als een braaf christelijk schoolklasje netjes in cadans opschrijven wat de hoofdmeester ons dicteert. En het is maar de vraag of er überhaupt nog ruimte is voor wetenschap met de christelijke dankwoorden. Nee, JW Kortlever krijgt mijn stem niet.

  Reageer
  • Buitenstaander

   O wat zuur zeg. Als ik zijn laatste blog lees dan snap ik niet dat je dit schrijft. Daar wordt puur iets geconstateerd en daarna prikkelt hij een beetje. Kennelijk voel je je gewoon aangesproken. Het is goed dat er soms eens iets aangekaart wordt en dat mensen er even over nadenken. Wat jij bombardeert tot 'standpunt' van CSF slaat als een tang op een varken.

   Mooi dat er weer wat te kiezen valt. Ik denk dat een christelijke fractie zeker een meerwaarde heeft ook al ben ik zelf niet religieus. Als het programma me aanspreekt overweeg ik het zeker, net als VeSte en die partij met die Chinezen overigens.


Re:ageer