Organisatie
Gezondheid
Nieuws
Onderwijs
Voeding

Twee nieuwe MOOC’s over relatie tussen voeding en ziekten

WUR ontwikkelt twee nieuwe MOOC’s (massive open online courses): Nutrition and Cancer en Nutrition, Heart Disease and Diabetes. Ze zijn gericht op zorgprofessionals, maar ook interessant voor voedingskundigen, beleidsmakers, levensmiddelentechnologen en biologen, vertelt hoogleraar Voeding en Ziekte Ellen Kampman
Luuk Zegers

© Shutterstock

MOOC’s zijn online vakken die iedereen gratis kan volgen. Ze bestaan vaak uit een serie van korte filmpjes, bronmateriaal en testvragen, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Studenten bepalen zelf wanneer ze de online colleges volgen en opdrachten maken. WUR biedt inmiddels vierentwintig MOOC’s aan, die worden gevolgd door vele duizenden studenten wereldwijd. De nieuwe online cursussen over Nutrition and Disease worden ontwikkeld door coördinator Liesbeth Posthuma en een team van docenten, onderwijsontwikkelaars en multimediaspecialisten.

‘Deelnemers aan de MOOC Nutrition and Cancer leren iets over de ziekte zelf en over de rol die de juiste voeding kan spelen bij preventie of voor patiënten’, vertelt Kampman. In de online colleges komen professionals uit verschillende beroepsgroepen aan het woord. ‘Bijvoorbeeld een wetenschapper, een diëtiste, een communicatie-expert en een oncoloog. Zo leggen we op een basisniveau uit wat voeding en kanker met elkaar te maken hebben.’ De MOOC Nutrition, Heart Disease and Diabetes wordt geleid door hoogleraar Voeding en hart- en vaatziekten Marianne Geleijnse.

Van mastervak tot MOOC

Beide MOOC’s zijn gebaseerd op bestaande mastervakken. ‘We nemen de introductiecolleges van de bestaande vakken als basis’, zegt Kampman. ‘De campusvakken zijn niet voor niets mastervakken, dus de onderdelen die te diep gaan, worden vervangen door stof die voor zorgprofessionals van belang is.’

De MOOC’s kunnen wel iets betekenen voor het reguliere onderwijs op de campus, zegt marketingcoördinator online onderwijs Suzanne de Bruijn. ‘Je gaat namelijk heel anders over het onderwijs nadenken. Een MOOC geeft ruimte om te experimenteren. En in de online cursussen zitten vaak krachtige kennisclips, of goede opdrachten die mensen goed zelfstandig kunnen doen.’

Voeding en geneeskunde

De opleiding Voeding en Gezondheid, waar Kampmans leerstoel aan bijdraagt, probeert voedingsonderwijs een onderdeel van geneeskunde-opleidingen te maken. ‘Dan kunnen artsen bijvoorbeeld beter levensstijladvies geven’, zegt Kampman. Het Radboudumc maakt momenteel al gebruik van twee MOOC’s over Nutrition and Health van WUR (Micronutrients and Malnutrition en Macronutrients and Overnutrition).’

Nutrition and Cancer en Nutrition, Heart Disease and Diabetes beginnen respectievelijk op 2 en 30 oktober. De meeste andere MOOC’s van WUR zijn vanaf 4 september weer toegankelijk; op dit moment worden ze geëvalueerd. Bekijk het totale aanbod hier.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.