Nieuws - 26 maart 2020

Twee gedachten

tekst:
Guido Camps

Eigenlijk moet een column nooit hinken op twee gedachten, maar mijn dochter hobbelde vandaag met haar unicorn-haarband door mijn web-overleg terwijl ze Let it go zong uit de film Frozen. Met andere woorden, het zijn bijzondere coronatijden, dus ook ik neem wat vrijheid.

Guido Camps (36) is dierenarts en postdoc bij Humane Voeding. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Als eerste kom ik kort terug op mijn vorige column over onze pensioenen. Ik kreeg namelijk boze mails van lezers die schreven: ‘Ik heb recht op mijn pensioen, er is genoeg.’

Nu misgun in niemand een pensioen, maar ik misgun het vooral mijzelf niet, dus ik blijf bij mijn punt dat korten bij een lage dekkingsgraad noodzakelijk is. Uitstel van korten is diefstal van de jongere generatie. Alleen zul je nu zien dat deze rare coronatijden en de daaruit volgende beursgang van afgelopen week worden aangegrepen door ouderenbonden om te zeggen dat dit uitzonderlijke tijden zijn, en dat je juist daarom nu niet moet korten. Klinkt logisch… Alleen heb ik in mijn relatief jonge bestaan al de volgende ‘uitzonderlijke situaties’ meegemaakt: de dotcom crisis, de financiële crisis van 2008, de Griekse crisis, de Brexit en nu de coronacrisis. Ik wil best hopen dat de volgende dertig jaar van mijn carrière rustiger gaan verlopen, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk.

Maar goed, ik heb eigenlijk geen tijd om over mijn pensioen na te denken. Want mét mij is iedereen die ik ken, vanuit een huis vol met unicorn-dochters, onderwijs aan het verzorgen en vakken aan het digitaliseren. Ik wens iedereen sterkte en ik vind het inspirerend om te zien hoe hard iedereen zich inspant om de universiteit op afstand draaiend te houden. Sterkte iedereen.