Nieuws - 13 januari 2016

Twee chemiebeurzen naar Wageningen UR

tekst:
Rob Ramaker

Plantenonderzoeker Harro Bouwmeester en microbioloog John van der Oost krijgen een beurs van respectievelijk 260 en 780 duizend euro van wetenschapsfinancier NWO.

Bouwmeester krijgt een zogeheten TOP-subsidie. Deze zoekt ‘creatieve, risicovolle ideeën’ die kunnen uitgroeien tot nieuwe onderzoeksthema’s. Met deze beurs gaat Bouwmeester een piepklein reactorvat ontwikkelen. Om dit voor elkaar te krijgen maakt hij minuscule vetdruppeltjes met daarin enkele enzymen – eiwitten die een chemische reactie versnellen. In samenspel produceren de enzymen de stof β-ionon. In zo’n ‘reactorvat’ zijn allerlei nuttige stoffen mogelijk efficiënter te produceren dan op traditionele manieren.

Microbioloog Van der Oost gebruikt zijn ECHO-beurs voor zijn onderzoek naar de afweersystemen van bacteriën. Sommige bacteriesoorten herkennen het erfelijk materiaal – DNA – van vijandige virussen om dit vervolgens door te knippen. Biotechnologen willen deze afweersystemen aanpassen zodat ze het erfelijk materiaal van mensen en dieren kunnen bewerken. Dit is een stap op weg naar gentherapieën die erfelijk ziektes, zoals taaislijmziekte, kunnen bestrijden. Zogeheten ‘gene editing’ kan ook helpen veredeling eenvoudig te maken.

De resultaten van de subsidieronde illustreren dat wetenschappers steeds harder moeten werken om geld binnen te halen. Van de 32 groepen die een TOP-subsidie aanvroegen kregen slechts 4 – dat is 12,5 procent – daadwerkelijk een beurs. Bij de ECHO-beurs werden 16 van de 169 aanvragen, zo’n 9,5 procent, beloond.