Nieuws - 16 september 2019

Twee WUR-teams in finale Autonomous Greenhouse Challenge

tekst:
Albert Sikkema

Vijf teams gaan vanaf december met behulp van kunstmatige intelligentie tomaten telen in een kas van WUR. Twee teams met WUR-onderzoekers nemen het op tegen een Koreaans, Chinees en Nederlands team.

┬ęPascal Tieman

Op 12 en 13 september werden 21 teams beoordeeld voor deelname aan de Autonomous Greenhouse Challenge. Een internationale jury gaf punten voor de teamsamenstelling (20%), hun aanpak met kunstmatige intelligentie (30%) en het resultaat van de teams in een game om virtuele tomaten te kweken (50%). Daar rolden vijf teams uit, die vanaf december op afstand tomaten gaan telen in een echte kas van WUR in Bleiswijk.

WUR-teams
Het team AiCU bestaat uit medewerkers en studenten van Wageningen University en een achttal bedrijven, waaronder Evertill, NXP Semiconductors en Ibeo Automotive. Een groot deel van het team deed vorig jaar ook mee aan de eerste editie van deze Challenge. Dat geldt eveneens voor team The Automators, dat bestaat uit Wageningse onderzoekers en studenten en de kennisbedrijven Delphy en 30Mhz.

Concurrentie
Het Koreaanse team bestaat uit onderzoekers en studenten van Seoel National University, Samsung, de Universiteit van Luik en enkele bedrijven. Het Chinese team bestaat uit onderzoekers van de Chinese Academie van Wetenschappen, de nationale centra voor landbouwonderzoek en informatietechnologie en veredelingsbedrijf Syngenta. Team Automatoes, met onderzoekers van onderzoeksbedrijf Keygene, TU Delft en twee kennisbedrijven in de tuinbouw, is de tegenstander van Nederlandse oorsprong.

Game
Belangrijk onderdeel van de selectieprocedure was een door WUR-onderzoekers ontwikkelde game, op basis van een klimaatmodel en een gewasgroeimodel. De teams moesten een zo hoog mogelijke nettowinst behalen met een virtuele tomatenproductie, waarbij de teams konden spelen met de temperatuur, hoeveelheid licht, CO2-concentratie en een aantal teeltgerelateerde parameters. Daarbij gaven de modellen zoveel mogelijkheden dat er een game-situatie ontstond.

AI-cherrytomaten
In december gaan de vijf overgebleven teams zes maanden lang echt tomaten telen met behulp van kunstmatige intelligentie. Daarbij wordt niet alleen de opbrengst van cherrytomaten beoordeeld, maar ook de kwaliteit. Ook scoren teams punten als ze inputs als water, voeding en energie weten te beperken.

Vorig jaar won het team Sonoma, bestaande uit medewerkers van Microsoft en promovendi van WUR en de Universiteit van Kopenhagen.

lees ook