Organisatie - 9 juni 2011

Tussenstand: Ruim 4 procent meer eerstejaars

Groei minder dan andere universiteiten. VHL 4,8 procent meer eerstejaars.

Aantal studenten aan Wageningen University (rood) en percentage daling/stijging ten opzichte van het jaar ervoor (groen).

De universiteit van Wageningen krijgt volgend jaar opnieuw meer eerstejaars studenten te verwerken, zo blijkt uit de vooraanmeldingscijfers van DUO. Maar de spectaculaire groei van de laatste jaren lijkt wel iets af te vlakken. Begin juni hadden zich 646 scholieren ingeschreven, ruim 4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ter vergelijking: de afgelopen drie jaar steeg de Wageningse studentenpopulatie gemiddeld met 11 procent per jaar.
Van Hall Larenstein zit in de dezelfde categorie als de universiteit: daar staan nu 803 aanmeldingen geregistreerd, 4,8 procent meer dan vorig jaar. Bij VHL blijft Diermanagement in Leeuwarden met 227 aanmeldingen veruit de grootste trekker. In Velp nemen op Land- en watermanagement na alle opleidingen in populariteit af. In Wageningen is Dier- en Veehouderij het grootst.
Op de universiteit zijn Biologie (88), Voeding en gezondheid (61) en Dierwetenschappen (55) het populairst. Daarnaast is er een verdubbeling te zien in de vooraanmeldingen bij de kleine opleiding Internationaal Land- en Waterbeheer, waarvoor nu 26 studenten staan ingeschreven. Toegepaste communicatiewetenschap kent de grootste daling. De studie zou nu, met zeven aanmeldingen, de kleinste studie worden.
Landelijk zetten de forse groeicijfers van de afgelopen jaren bij de universiteiten nog wel door. Vooral Twente (47 procent) en Delft (31 procent) laten een indrukwekkende groeispurt zien.  Van de dertien universiteiten staat Wageningen op een tiende plek. Of dit ook de einduitslag wordt, is echter twijfelachtig. Hoewel juni traditioneel de eerste publicatiedatum is van de vooraanmeldingen, kan er nog veel veranderen. Ter illustratie: Wageningen University stond vorig jaar rond deze tijd op -4 procent, maar bleek uiteindelijk liefst 12 procent meer studenten te mogen verwelkomen.