Nieuws - 7 juni 2012

Tussen de cheeta's in Namibië


Wie? Marieke Reijneker, vierdejaars Diermanagement.
Wat? Verschillende projecten voor Cheetah Conservation Fund.
Waar? Otjiwarongo, Namibië.

28-HEW-Marieke-Reijneker.jpg
'Het is altijd al mijn droom geweest om voor langere tijd naar Afrika te gaan. Door de samenwerking tussen Van Hall en Cheetah Conservation Fund kon ik dit waarmaken. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze. Wat een schitterend land is Namibië en wat een variëteit aan wildlife heb je hier nog! Ik heb dagelijks wrattenzwijnen, koedoes, en zelfs luipaarden, giraffes en zebra's zien rondlopen.
Het Cheetah Conservation Fund is een non-profit organisatie die volledig steunt op inkomsten uit fondsenwerving en lokaal toerisme. Tussen het verzorgen van de cheeta's, paarden, geiten en honden door werkte ik aan verschillende projecten. Ik deed bijvoorbeeld onderzoek naar de waterhole count, een jaarlijkse telling van wilde dieren bij verschillende drinkplaatsen, om zo een schatting te maken van de soortendiversiteit. Mijn artikel over de invloed van regenval op deze waterhole counts wordt hopelijk gepubliceerd in the South African Journal of Wildlife Research.
Ook werden er elke middag onder het oog van toeristen acht cheeta's gevoerd, terwijl ik dan een praatje hield over de dieren. Daarnaast trok ik de natuur in om uitgezette cheeta's te volgen door middel van radio tracking, via de gps-zender in hun halsband. Mijn dagen waren dus heel afwisselend. Ik heb werkelijk op alle gebieden van conservation ervaring opgedaan.
Naar Afrikaanse maatstaven is Namibië zeer ontwikkeld, in sommige opzichten is het land zelfs Westers te noemen. De mensen hier zijn ook ongelooflijk open en vriendelijk. Verder is Namibië ontzettend strikt qua natuurbehoud. Natuurgebieden worden heel goed beschermd. Lokale boeren zetten gezamenlijk conservancies op, oftewel beschermde natuurgebieden. Hiervoor krijgen ze geld van de overheid en ook verdienen ze aan toerisme; bovendien komt dit beleid de bescherming van wilde dieren ten goede. Daar kunnen veel landen nog wat van leren.'