Wetenschap - 14 februari 2002

Tulpenbollen doen het goed op water, lelies niet

Tulpenbollen doen het goed op water, lelies niet

Bloembollen in de kas tot bloei brengen, hoeft niet in potgrond. Het kan ook in een waterbak. Bij tulpen neemt deze methode een grote vlucht. Bij lelie vallen de resultaten tegen, bleek op de open dagen van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) op 31 januari en 1 februari in Lisse.

Tulpen die je nu in de winkel koopt, zijn tot bloei gebracht ? 'gebroeid' of 'voorgetrokken' - in een kas. Tot voor een paar jaar deden broeiers dat in kistjes met potgrond. Potgrond heeft nadelen: het is duur, vies, kost veel opslagruimte en moet na een paar maal hergebruik worden afgevoerd. Bovendien raken de voorraden in Finland en Rusland een keer op. Waterbroei is schoner, effici?nter en meer geschikt voor automatisering. Daar staat tegenover dat de kwaliteit van de bloemen iets lager is en dat niet elk type er goed tegen kan. Gewasonderzoeker tulp ing. Martin van Dam verwacht dat binnenkort de hele top tien van het sortiment op water wordt gebroeid.

Tulpenbollen hoeven maar twee, drie weken op water te staan om de bloemen te kunnen oogsten. Al het voedsel voor de bloemen zit in de bol; de plant heeft alleen water nodig om te strekken. Van Dam ontdekte echter dat een eenvoudige bemesting met een beetje calciumnitraat de kwaliteit verbetert. Vanwege het milieu wil Van Dam de bemesting beperken. Dat kan door de laatste week niet meer te bemesten en de bollen de bakken 'leeg te laten drinken'. De onderzoeker wil proberen geen gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Tot nu toe lukt dat, maar de laatste tijd ziet hij steeds meer Phytophthora, een schimmelziekte. "Als dat doorzet, moeten we naar fungiciden grijpen."

Lelie is een heel ander gewas. Het moet drie maanden in de kas staan. Bij de duurdere Oriental-soorten lijkt het verlies aan kwaliteit zwaarder te wegen dan de verwachte winst. Na een paar proeven zien leliebroeiers waterbroei toch niet zitten, meldt gewasonderzoeker lelie Hans Kok. | M.Hg