Nieuws - 30 november 2006

Tuinieren in Dubai

Hans Penders, student Tuin- en Landschapsinrichting op Van Hall Larenstein in Velp (op de foto rechts), liep een half jaar stage in de steenrijke oliestad Dubai. Hij werkte samen met studiegenoot Sander Singor (links) bij landschapsarchitectenbureau Cypark en hielp met ontwerpen van megatuinen, midden in de woestijn.

164_nieuws.jpg
‘Het was wel even wennen om daar met groen bezig te zijn. Een privé-tuin is er tussen de vijf en twintig hectare groot. Dat noemen we in Nederland gewoon een park. En het ligt allemaal in de woestijn. Ze bouwen er een huis, zetten er een hek omheen en willen dan een mooie groene tuin maken van de woestijn. En dan gaat het bijna alleen om de uitstraling: ze willen vooral laten zien hoe welvarend ze zijn.
Ook de huizen zijn hartstikke groot en mooi. Er mag niets mis mee zijn en alles moet van het beste materiaal, ook de dingen in de tuin. Ze willen ook allemaal het beste en duurste irrigatiesysteem, wat natuurlijk wel nodig is om in een woestijn een tuin in leven te houden. Ze hebben er alles voor over. Zelfs langs de weg van Dubai naar Abu Dhabi is alles groen.
Het werk was voor een deel wel vergelijkbaar met Nederland. We hebben bijvoorbeeld een ontwerp voor een grote tuin in Saudi-Arabië verder uitgewerkt in een 3D-presentatie. En ik heb veel technische tekeningen gemaakt, waarin ik tuinconcepten heb uitgewerkt. Het was wel raar dat alles zo groot is.
Ik moest sowieso erg wennen aan alle luxe. We sliepen in een heel mooi appartement van het bedrijf, met beneden een zwembad, sauna en fitness. En we werden regelmatig uit eten genomen in een vijfsterrenhotel. Daar gingen we regelmatig heen omdat alleen hotels alcohol mogen schenken. Maar het is daar zo luxe dat ik in het begin niets durfde aan te raken.
Het vreemdst vond ik de mensen. Ze zijn allemaal superrijk, hebben enorme huizen en tuinen en hartstikke dure auto’s, maar blijven heel gewoon en vriendelijk. Ze willen wel laten zien hoe rijk ze zijn, maar gedragen zich niet zo. Ze werken hard, zijn vaak druk bezig met de toekomst, en bouwen dingen voor hun kinderen. Dat vond ik toch wel mooi om te zien. Het gaat ze niet alleen meer om hun eigen rijkdom.’