Nieuws - 31 januari 2002

Tuinders kunnen sluipwespen zelf kweken

Tuinders kunnen sluipwespen zelf kweken

Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in Naaldwijk heeft een systeem ontwikkeld dat de sluipwesppopulatie in de komkommerkas het hele seizoen op peil houdt. Tot nu toe moest de populatie sluipwespen bij elke teelt opnieuw worden opgebouwd.

Sluipwespen parasiteren op wittevlieg en worden ingezet bij de bestrijding van kaswittevlieg die komkommerplanten aantast. In de nieuw ontwikkelde methode moeten tuinders wilde planten in hun kas zetten met een type wittevlieg erop dat de komkommerplanten niet aantast, maar waarop de sluipwesp het goed doet.

Wittevlieg is een groot probleem in komkommers omdat er drie of vier teelten per jaar zijn, legt technisch onderzoeker Marieke van der Staaij uit. Iedere keer haalt de teler het gewas uit de kas. In de lege kas vinden de sluipwespen geen voedsel en dan stort de populatie in. Bij elke teelt moet die opnieuw worden opgebouwd. In de praktijk doen veel tuinders dat door wekelijks sluipwespen uit te zetten.

Met het systeem dat het PPO heeft ontwikkeld, hoeft de komkommerteler de sluipwespen maar ??n keer uit te zetten, daarna houden ze zichzelf in stand. Dat gebeurt met behulp van zogeheten bankerplanten. In dit geval zijn dat akkerkool en stinkende gouwe, waarop een 'wilde', voor komkommers onschadelijke wittevlieg leeft. In deze wittevlieg vermenigvuldigt de sluipwesp Encarsia formosa zich uitstekend. Deze sluipwesp trekt vervolgens het gewas in om af te rekenen met de schadelijke kaswittevlieg. In tijden dat het gewas weg wordt gehaald, blijven de bankerplanten staan en kan de sluipwesp daarop overleven.

Van der Staaij meldt dat tuinders die het systeem bekeken hebben, het wel zien zitten. Het is nu wachten op firma's die de bankerplanten met wilde wittevlieg willen kweken. Die zijn echter niet zo happig, omdat ze dan minder sluipwespen verkopen. Toch verwacht Van der Staaij dat ze overstag gaan. Dezelfde firma's verkopen ook al potjes graan met graanluizen waarop vijanden van bladluizen kunnen groeien. | M.H.

Stinkende gouwe als bankerplant in een komkommerkas. Inzet: wittevliegen krioelen op een blad van stinkende gouwe. Op deze 'wilde' wittevliegen worden sluipwespen gekweekt die de schadelijke kaswittevlieg in toom moeten houden. | Foto PPO