Nieuws - 8 augustus 2011

Tuin aan de muur

Babylon had zijn hangende tuinen. Een wereldwonder. Actio, de nieuwbouw van het Facilitair Bedrijf, krijgt iets wat erop lijkt: een verticale tuin.

verticalgarden.JPG
Verticaal tuinier Norbert Streng (www.groenemuur.nl)  is al ruim een week bezig dit wondertje van indoor-tuinvernieuwing aan te leggen. Alhoewel, een tuin kun je het eigenlijk niet noemen. Groen behang is het. De wand links naast de ingang van het nieuwe gebouw wordt een groen tapijt van zo'n 34 vierkante meter. Streng verwerkt er 3000 planten in, verdeeld over zestig verschillende soorten.
Lounchplek
De tuinmuur is een van de blikvangers in Actio, het gebouw dat de proeftuin wordt voor Het Nieuwe Werken binnen Wageningen UR. Een 'gimmick' noemt bouwpastoor Rolf Heling de verticale binnentuin. De tuin is een idee van binnenhuisarchitect Ramon Beijer van bureau Rietmeier.  Nieuw Werken, Nieuw Tuinieren. Zoiets. De groene wand is de achtergrond voor de lounchplek in het gebouw. Ervoor komt speciaal gemaakte grote houten praattafel. De nieuwbouw (Akkermaalsbos, haaks op het Wisselgebouw), wordt in de vierde week van september betrokken. 
Gietertje
De planten hangen in een vrijwel onzichtbaar ijzeren rooster en groeien op een door Streng zelfbedacht nutrientenrijk substraat. Bijvoeren hoeft niet. Water geven wel. Maar niet met een gietertje. Dat werkt om voor de hand liggende redenen niet. Een druppelaar, een systeem van slangen met gaatjes erin, zorgt voor het vocht. Een lekbad vangt het overtollige water weg. Onderhoud is nauwelijks nodig. De snelle groeiers zo af en toe wat trimmen volstaat.