Organisatie - 1 januari 1970

‘Tsunami verergert oorlog in Sri Lanka’

De tsunami zelf, maar ook de hulpverlening na de ramp, dreigen de oorlog tussen de Tamil Tijgers en de regering in Sri Lanka te verergeren, waarschuwt prof. Georg Frerks in een ‘policy brief’. Donoren en beleidsmakers mogen de strijdende partijen niet steunen met hun hulp.

In een korte beleidsnota van het instituut Clingendael schrijft prof. Georg Frerks, hoogleraar Rampenstudies bij Wageningen Universiteit, dat de ramp in Sri Lanka als gevolg van de zeebeving niet iedereen gelijk getroffen heeft. Veel mensen die eerder vluchtten voor de oorlog, woonden aan de kust en zijn getroffen door de vloedgolf.
Bovendien voert de tsunami de spanning in het land op, stelt Frerks samen met Bart Klem van de Conflict Research Unit van instituut Clingendael. Aanvankelijk leek de ramp wel verbroederend te werken. Maar nu beschuldigen Tamil Tijgers de regering ervan hulpgoederen voor Tamils tegen te houden, terwijl de regering donoren ervan beschuldigd te veel pro-Tamils te zijn. De Tamils zijn ook bang dat de regering de aanwezigheid van Amerikaanse en Indiase militaire hulpverleners tegen hen zal gebruiken. Verder denkt Frerks dat zowel leger als Tamil Tijgers volop nieuwe soldaten gaan werven nu veel volwassenen hun middelen van levensonderhoud zijn kwijtgeraakt en veel kinderen wees zijn geworden.
Tot voor de tsunami gaven donoren alleen geld aan Sri Lanka als er tegelijkertijd gewerkt werd aan de vrede tussen regering en Tamil Tijgers. Nu wordt die voorwaarde niet meer gesteld. Ondoordachte samenwerking met een van beide partijen kan het conflict versterken, waarschuwt Frerks. Om dat te voorkomen is onafhankelijk onderzoek vooraf nodig naar waar de ergste noden zijn. Waar geen sprake is van echte nood, moeten hulpverleners de voorwaarde blijven stellen dat er vreedzaam wordt samengewerkt, adviseert Frerks. JT