Organisatie - 6 september 2007

Tropenhelmen kopen voor het goede doel

Klompen met naaldhakjes, een ouderwetse laboratoriumweegschaal en antieke tropenhelmen. Ze werden tijdens de opening van Forum geveild voor het Anne van der Ban Fonds. Studenten uit ontwikkelingslanden en Midden- en Oost-Europa kunnen een beroep doen op het fonds om een opleiding te volgen aan Wageningen Universiteit.
De veiling begint rommelig. De Edese veilingmeester Cees Lieftink staat op het podium in de centrale hal en is onverstaanbaar zonder microfoon. Na twee ‘kavels’ wijkt hij uit naar de balie, waar de omroepmicrofoon de veiling redt.
Student Mark Blomsma is niet bang om te bieden. En zo koopt hij voor slechts twaalf euro een waardebon voor een veldworkshop van twee uur met Arnold – Natuurkalender – Van Vliet in de botanische tuin in Wageningen. Ook biedt hij mee op een dag met NOS-weerman Gerrit Hiemstra. ‘Dit is voor het goede doel. Zo voer ik het wat op.’ De Hiemstra-dag gaat uiteindelijk naar een ander, voor honderd euro.
Marijn Poel koopt voor vijftig euro een paar klompen met hakken dat gedragen is bij de hennepmodeshow eerder die dag. ‘Ik moest iets ludieks kopen voor mijn afdeling, Communication Services. De klompen krijgen een ereplekje en op WUR-feestjes gaan we ze om de beurt dragen’, lacht ze.
De veilingmeester houdt er ondertussen de vaart in. Af en toe schakelt hij over op het Engels. Gelukkig, want zo kan George, student Watermanagement uit Libanon ook meebieden op twee antieke tropenhelmen. Voor 25 euro mag hij ze meenemen. ‘Ik houd van koloniale historie’, zegt hij. Waar de veiling voor was, wist hij niet. ‘Een studiefonds? O, dat is mooi.’
Bij het laatste object, een ouderwets kleurentelevisie, bieden twee studenten tegen elkaar op. Uiteindelijk mag Teun hem mee naar huis nemen. ‘Ik heb net een huisgenoot met een auto gebeld, en die komt hem zo ophalen’, vertelt hij met nog natrillende handen. ‘Hij is voor ons huis, Pink Lotus. We waren net toe aan een nieuwe, grote televisie. Gelukkig kostte hij niet meer dan 18 euro, want meer had ik niet bij me.’
De veiling bracht uiteindelijk 660 euro op.