Wetenschap
Plant

Tripsvrije prei in de maak

Plant Research International (PRI) heeft wilde preisoorten gevonden die resistent zijn tegen trips, de belangrijkste schadepost in de preiteelt. Die kunnen ze laten zien op de Landelijke Preidag in Vredepeel, maar er is nog geen resistent ras op de markt.
Albert Sikkema

Uitplanten van mogelijk resistente Allium-planten op het proefbedrijf in Vredepeel

De trips, een klein insect, zuigt cellen van de preiplant leeg en zorgt daardoor voor zilverkleurige stippen op het blad. Dat leidt tot een lagere kwaliteit en opbrengst. Er zijn nog geen commerciële rassen die bestand zijn tegen trips. De gangbare groentetelers gebruiken chemische gewasbescherming bij een uitbraak, de biologische telers moeten vertrouwen op de natuurlijke vijanden van de trips.

PRI wil de kennis en materiaal leveren om tripsresistentie in te kruisen in de bestaande rassen, maar eenvoudig is dat niet, zegt onderzoeker Olga Scholten. Kruisingen met wilde soorten Allium zijn erg moeilijk. ‘Bovendien is prei (Allium porrum).een tweejarig gewas, dus het kruisingsprogramma duurt sowieso al lang. En prei is tetraploïd, waardoor het bestuderen van de genetica lastig is.’ Ondanks dat wil Scholten graag veldproeven tonen op de Landelijke Preidag van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving in Vredepeel, die op 11 oktober op het programma staat. Aan het preionderzoek nemen vier veredelingsbedrijven mee

Op de Landelijke Preidag komen ook de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van rassen, bemesting, gewasbescherming, precisielandbouw en nieuwe teeltsystemen aan bod. Zoals preiteelt de grond uit, waarbij de groente in bakken met water wordt geteeld. Kost wat meer, maar de opbrengst is hoger en de ziektedruk en milieubelasting zijn lager, zegt Brigitte Kroonen van PPO in Vredepeel.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.