Wetenschap
Landbouw
Video

Trekkers en drones adviseren boeren (video)

Smart farming, de toepassing van ICT in de landbouw, is aan een onstuitbare opmars bezig. Maar hoe zorgen we dat alle data die dit oplevert daadwerkelijk de boer en consument ten goede komen? WUR-onderzoeker Sjaak Wolfert zoekt naar het antwoord op deze vraag.
Albert Sikkema

In sneltreinvaart komen er nieuwe sensoren, meetapparaatjes en softwaresystemen op de markt voor de uitvoering, analyse en planning van onze voedselproductie. Robots nemen een deel van het werk in de landbouw over en big data over prijzen, marktcondities en consumentengedrag oefenen steeds meer invloed uit op de ketensturing.

Bekijk hier smart farming in de praktijk, bij aardappelboer Jacob van den Borne in het Brabantse Reusel.

music: www.bensound.com

Als gevolg van smart farming zullen de machtsrelaties in de voedselketens verschuiven, verwacht Sjaak Wolfert, wetenschappelijk coördinator van het EU-project Internet of Food and Farm. Dat project is in januari gestart en maakt deel uit van het EU-programma Internet of Things.

Relaties leggen

Wolfert, werkzaam bij Wageningen Economic Research, onderzoekt de mogelijkheden en toepassing van digitale producten in de landbouw. Samen met Europese partners ontwikkelt hij hoofdzakelijk technologie voor op of rond het boerenbedrijf, maar ook de logistiek en consumenten in de voedselketens komen aan bod. Het totale onderzoeksbudget van zijn project bedraagt 30 miljoen euro.

Vaak is al veel informatietechnologie aanwezig en gaat het vooral om het leggen van relaties tussen gegevens, vertelt Wolfert. Zo kunnen de weersvoorspelling en informatie van satellieten en trekkers worden gekoppeld aan data van de koe. ‘In ons project ligt de nadruk op het analyseren en combineren van informatie om tot goede adviezen voor de boer of consument te komen.’

Eigenaar

De vraag is wel wie zich eigenaar mag noemen van al die data. Zo speelt op dit moment de vraag: van wie is de informatie van melkrobots? Lely, een bedrijf dat melkrobots maakt, zegt: deze informatie is van mij. Klopt dat? Juridisch gezien is het eigendom van data niet vast te leggen, zegt Wolfert. ‘Je moet dus afspraken maken over het datagebruik tussen boer en dienstverlener.’ Veel bedrijven hebben zich inmiddels op de digitale dataverwerking en smart farming gestort. En bijna allemaal hebben ze hun eigen platform en service. De overheid moet waakzaam blijven bij de ontwikkeling van smart farming, vindt de onderzoeker.

Lees hetvolledige artikelin Resource magazine.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.