Nieuws - 5 november 2009

Transvetzuren ook slecht voor vruchtbaarheid koe

We wisten al dat melk met veel transvetzuren slecht is voor ons hart en cholesterolgehalte. Nu blijkt dat ze ook een nadelige invloed hebben op de vruchtbaarheid van de koeien.

Dat blijkt uit een publicatie van de leerstoelgroepen Fokkerij en Genetica en Bedrijfseconomie in het laatste nummer van het Journal of Dairy Science.
Geneticus Robert Demeter analyseerde gegevens over negen groepen vetzuren van 1745 Friesian-Holstein koeien. Hij ging na of de samenstelling van de vetzuren in de melk invloed heeft op de vruchtbaarheid van de koeien. Koeien met lagere hoeveelheden transvetzuren in de melk hadden een significant betere vruchtbaarheid, terwijl de andere vetzuren geen effect hadden op de vruchtbaarheid van de dieren.

Melkkwaliteit
Het onderzoek maakt deel uit van het Milk Genomics Initiative, waarin Fokkerij en Genetica samenwerkt met de Nederlandse Zuivel Organisatie en fokkerijorganisatie Holland Genetics om de kwaliteit van de melk te verbeteren. Doel is om via selectief fokken meer gezonde vetzuren in de melk te krijgen. Onverzadigde vetzuren zijn goed voor onze gezondheid, blijkt uit humaan voedingsonderzoek, de transvetzuren (een groep van verzadigde vetzuren) vergroten de kans op hart- en vaatziekten. ‘Dit is een veelbelovende uitkomst’, zegt Demeter. ‘Veefokkerijorganisaties kunnen nu gericht koeien fokken die meer gezondere vetzuren en minder transvetzuren  produceren, zonder negatieve gevolgen voor de vruchtbaarheid van de dieren.’