Nieuws - 1 januari 1970

‘Translocatie is goed alternatief voor ecologische corridors’

Ecologische verbindingszones kunnen helpen om de biodiversiteit in stand te houden, maar zijn niet altijd geschikt. Ecologen zouden vaker gebruik moeten maken van translocatie, het verhuizen van soorten. Dat stelt ir Irene Bouwma van Alterra.

Bouwma deed haar uitspraken op 12 juni tijdens de studiedag van de Vereniging Tropische Bossen over klimaatverandering en bossen.
Door klimaatverandering schuiven de klimaatzones op, en komt een behoorlijk aantal plantensoorten in de verdrukking aangezien de klimaatcondities waarin ze gedijen niet meer bestaan. En wanneer de originele vegetatie verdwijnt, komen dieren in de problemen die zich niet goed kunnen aanpassen aan de veranderde omgeving.
Om dit op te vangen worden overal in de wereld ecologische netwerken en verbindingszones tussen grote natuurgebieden gemaakt. Maar dikwijls wordt vergeten dat niet alle soorten gemakkelijk migreren naar andere leefgebieden. In die gevallen moeten de plant- en diersoorten worden verplaatst, zegt Bouwma. Verhuizing van bijvoorbeeld orang-oetans uit Aziatische landen, zelfs naar natuurgebieden op andere continenten, is bijvoorbeeld een serieuze optie. | H.B.