Nieuws - 2 december 2010

Tranentrekkend

Eén keer heb ik via resource.wur.nl een reactie op mijn column gekregen. Een bondig eindoordeel over een stuk waarin ik aangaf dat mijn huisgenoot Mike niet al te hard studeerde.

Ik zal citeren: 'wat een tranentrekkend slechte column is dit...'
De regel ontroerde me, vooral omdat ik dacht dat de woordcombinatie tranentrekkend slecht speciaal voor mij was uitgevonden. Dat bleek naïef, de woordcombinatie blijkt een veel gebruikte voetbalterm. Alleen al tranentrekkend slechte column levert op Google ruim 2.300 resultaten op. Maar, dat mag vermeld, ik ben het allereerste resultaat. Nog boven een sportcolumn van Dick Advocaat in De Pers.
Ondanks die twijfelachtige eer lijkt juist deze column m'n meest effectieve. Daarmee wil ik niet zeggen dat mijn andere stukjes nooit wat hebben losgemaakt. Zo is ooit iemand verhuisd vanwege mijn teksten (en ik had haar nog wel geanonimiseerd tot X), ben ik meer dan eens ontvriend en mijn liefdesverklaring van  een paar nummers terug? Daar wil ik zelf niet eens meer over ­praten. Het betoogje over Mike, echter, is m'n enige werk met een gewenst resultaat: Mike is plotseling keihard aan het studeren.
Elke avond als ik thuiskom -en dat is laat - werkt hij nog achter zijn computer, bijgestaan door een oude bureaulamp en een stapel dikke boeken. Verder drinkt hij minimaal de helft minder bier en heb ik iets ontdekt wat ik nooit wist: Mike kan blind typen. Dat de sfeer in het studentenhuis significant bekoeld is door het verdwijnen van de gangmaker en ik daar de schuld van krijg, deert me niks. Mike is met zijn toekomst bezig en dat is mijn verdienste.
Kortom, ik verkeerde in jubelstemming. Tot Mike me vorige week de echte reden vertelde: 'Oh, ik studeer alleen omdat ik geen ­boetes wil van het nieuwe kabinet'. Ik stortte in. Hoe is het mogelijk. Terwijl hij de studiefinanciering voor masters wegsaneert, het hart uit de EHS knipt, het ministerie van LNV en VROM afschaft en fors bezuinigt op een hele lijst van potentiële werkgevers, snoept ie ook nog de eer van mijn column af. Rutte dankjewel.