Organisatie - 19 september 2014

Trage koffie kost werktijd

tekst:
Roelof Kleis
7

De nieuwe koffiemachines zijn trager dan de oude. Dat is niet alleen ergerlijk, het gaat ook ten koste van de productie. Jan Willem van Groenigen heeft een en ander uitgerekend en deelt zijn ‘geheimtip’: een dubbele espresso!

De nieuwe koffieautomaten van Maas leveren lekkere koffie. Een sterke verbetering ten opzichte van de vorige automaten, daar is iedereen het wel zo’n beetje over eens. De ‘truuk’ zit ‘m in het maakproces: de koffie wordt vers gemalen. Dat kun je horen. Maar aan de automaat kleeft een nadeel: het zetten duurt stukken langer. Een trade-off, zoals wetenschappers als Jan Willem van Groenigen (ESG, sectie Bodemkwaliteit) dat noemen.

Van Groenigen werkt in een omgeving waar je je wur-pas moet gebruiken om gratis koffie te kunnen tappen. Voorheen was dat pasje niet nodig. Hij kan daardoor nu niet printen en koffie halen op hetzelfde moment. ‘Mijn productiviteit is naar schatting zo’n twaalf procent gedaald, aangezien printen en koffie drinken de belangrijkste bezigheden zijn van een staflid’, schrijft hij in een schets van het probleem op het ESG-intranet.

Mijn productiviteit is naar schatting zo'n twaalf procent gedaald
Jan Willem van Groenigen

Maar er is meer. Van Groenigen is bodemonderzoeker en dus gewend zaken tot op de bodem uit te zoeken. Met een stopwatch in de aanslag heeft hij de bereidingstijd van alle mogelijke koffie-thee- en chocolade-opties onderzocht. Eenmalig en niet dubbelblind, licht hij desgevraagd toe. De resultaten (zie tabel) zijn daarom indicatief, maar volgens Van Groenigen niet minder schokkend. De verschillen zijn groot. Een dubbele espresso bijvoorbeeld kost liefst tweederde meer tijd dan een latte machiato.

koffietabel.jpg

Een consumptie duurt gemiddeld ongeveer een halve minuut. Daar komt nog 13 seconden reinigingstijd bij van de machine plus volgens Van Groenigen ‘minstens 16 seconden om de beker te plaatsen, de keuze te bepalen en naar het scherm te staren om diverse redenen.’ De dubbele espresso duurt het langst. Toch is dat volgens Van Groenigen de beste keuze. ‘Een dubbele espresso kost meer tijd, maar bevat ook meer koffie.’ Per saldo springt de dubbele espresso er daarom 'roesgewijs' gunstig uit.

Met het oog op de koffie-kick adviseert Van Groenigen sowieso om altijd de sterkste versie te kiezen van wat je ook drinkt. ‘Dat duurt 7,3 procent langer, maar de roes is 8,3 procent groter. You can’t go wrong with extra strong.’ Van Groenigen benadrukt overigens dat zijn onderzoekje niet is ingegeven door frustratie. Het is meer de wetenschapper in hem die aansloeg. ‘Maar het is zeker waar dat je nu beter niet met zes mensen tegelijk koffie kunt halen, want dan sta je echt lang te wachten.’

Van Groenigen signaleert in verband met de wachttijden nog een fenomeen. ‘De sociale interactie verplaatst zich wat meer van de koffiedrinkplek naar de automaat. Sommige van mijn collega’s vinden dat ook wel weer gezellig. En de kwaliteit van de koffie is echt een stuk beter. Dat is ook wat waard.’  

 

Re:acties 7

 • Han

  Ik heb de WUR van tevoren aangegeven dat zij denken dat het een afweging is tussen kwaliteit en tijd. Echter de waardering voor beide aspecten is waarschijnlijk niet geobjectiveerd door een significante steekproef en kan mijns inziens per aspect zowel positief als negatief uitvallen. Zo valt over kwaliteit te twisten. Ik drink 1 à 2 kopjes per dag nu ipv 6`à 7 voorheen, omdat ik echt buikpijn krijg van die Maas-koffie, hoe slap ik de boel ook instel en ik ben niet de enige; verder vind ik hem minder lekker. Maar ja, mensen kunnen ook dat weer positief uitleggen, nl. als gezonder. Het tijdsaspect vind ik wel een dingetje, zeker als je zelf in een 'paardenstal' (open ruimte met meerdere collega's) al genoeg sociale interactie hebt met iedereen.

  Reageer
 • Ernst-Jan

  Hoeveel nuttige werktijd heeft het doen van dit onderzoek deze onderzoeker gekost?

  Reageer
  • Anna

   Ik ga er vanuit dat hij dat lekker in z'n vrije tijd heeft gedaan..

 • maja

  Als je op je koffie wacht kan je mooi eens met een collega praten in plaats van snel met je koffie naar je kamer te verdwijnen. Hoezo verloren tijd en productiviteit. Interactie levert vaak mooie nieuwe ideeen op en moet daarom zoveel mogelijk bevorderd worden. Snel koffie tappen en dan terug naar je kamer is opmaat voor isolement. Afgezien nog van het feit dat een ongeluk in een klein hoekje zit en dat je computers slecht gaan fucntioneren als je perongeluk je koffier eroverheen gooit. Dus drink koffie in de kantine/koffie corner en gebruik de wachttijd alvast om een gesprek aan te gaan met je collegas.

  Reageer
 • JH

  Ik vrees dat de heer Van Groenigen onbedoeld aan het grote publiek heeft aangetoond dat hij veel teveel tijd overheeft.

  Reageer
 • GT

  langer wachten is niet leuk natuurlijk. als er nou eens een mooie vrouw op het plaatje stond, a la..

  Reageer
 • Anna

  Tja, betere koffie verbetert wel weer de productiviteit lijkt me. Een mooie hypothese om in een vervolgonderzoek te testen! Ik wil in dit geval best als proefpersoon dienen.

  Reageer
 • MP

  Ik stel voor een tijdschema te maken waarop mederwerksers en studenten koffie mogen halen. Aangezien koffie beschikbaarheid natuurlijk van essentieel belang is voor deze universiteit. Een nieuwe divisie zou in het leven moeten worden geroepen om dit in banen te leiden.

  Reageer

Re:ageer