Nieuws - 20 september 2007

Toxoplasma verdwijnt met de knaagdieren

1308_nieuws.jpg
De parasiet Toxoplasma gondii krijgt nauwelijks kans in varkensstallen als muizen en ratten geweerd worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group.
De parasiet kan bij mensen de ziekte toxoplasmose veroorzaken, die vooral voor ongeboren kinderen gevaarlijk is. Als een zwangere vrouw besmet raakt, bestaat de kans dat de foetus ernstige orgaanafwijkingen krijgt, die kunnen leiden tot een miskraam.
De besmetting wordt vaak in verband gebracht met katten. Die kunnen de parasiet in de ontlasting hebben. Ratten en muizen kunnen de parasiet echter ook bij zich dragen. Varkens vreten ook ratten en muizen als ze de kans krijgen, en kunnen op die manier besmet raken. Als mensen besmet varkensvlees voor consumptie onvoldoende verhitten, kunnen ze toxoplasmose oplopen.
Het ASG-onderzoek richtte zich op drie biologische varkensbedrijven waar toxoplasmabesmetting was vastgesteld. Bestrijding van ratten en muizen op die bedrijven had aantoonbaar effect op de aanwezigheid van de parasiet bij varkens.
Inzet van een kat bij de bestrijding van plaagdieren is niet per definitie goed omdat ze de parasiet zelf kunnen verspreiden. Bovendien laten katten hun prooi soms achter in de varkensstal, waarna een varken de muis of rat kan opeten.
Het is nog onduidelijk welk plaagdier de belangrijkste rol speelt bij de overdracht van de parasiet aan varkens. De onderzoekers vinden het wel opvallend dat ook huisspitsmuizen besmet blijken te zijn met de parasiet. Spitsmuizen knagen niet, maar voeden zich met wormen, insecten en larven van insecten. Ze houden geen winterslaap en zoeken beschutting in schuren en stallen. Omdat ze slecht kunnen klimmen en niet zo schuw zijn, laten ze zich waarschijnlijk gemakkelijk door varkens vangen. Volgens ASG moet hier nader onderzoek naar worden gedaan. Mogelijk speelt de worm een rol in het overbrengen van de parasiet, doordat die bij het omwoelen van de grond de parasiet opneemt.