Nieuws - 1 september 2009

Topzomer voor teken

Minder muizen leidt mogelijk tot meer teken in de vegetatie. Tot een kwart van de teken besmet met Lyme-bacterie.

teken.JPG
De zomer van 2009 was uitstekend voor teken. Dit bleek uit het tekenonderzoek van Arnold van Vliet verbonden aan de Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse en het Laboratorium voor Entomologie. Van Vliet heeft nog geen waterdichte verklaring voor de grote aantallen teken in 2009. ‘Op een aantal vangstlocaties hebben we minder muizen aangetroffen. Mogelijk dat er hierdoor meer teken in de vegetatie zitten’, speculeert hij. ??
 
Teken zijn een probleem omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. ‘In sommige jaren is wel een kwart van de teken met de Lyme-verwekkende Borrelia-bacterie besmet’, vertelt van Vliet. De argeloze wandelaar moet dan ook op zijn tellen passen, vooral in mei en juni als het buiten wemelt van deze spinachtige etterbakjes. ‘Maar teken kunnen er altijd en overal zijn’, benadrukt Van Vliet. De aantallen kunnen in sommige gevallen oplopen tot gemiddeld wel vijf teken per vierkante meter. Hoewel de variatie in tekenaantallen tussen vangstlocaties erg groot is, lijken hogere temperaturen de beestjes in elk jaargetijde in de kaart te spelen.
 
Van Vliet wil uiteindelijk een teken-risicokaart van Nederland maken, maar daarvoor moeten nog veel meer gegevens verzameld worden, realiseert hij zich: ‘De grote variatie in aantallen, maar ook in besmetting met de Borrelia-bacterie, maakt het moeilijk nu al een trend te onderscheiden’, licht hij toe.
 
Voor een onfortuinlijk tekenslachtoffer heeft hij een simpel, maar doeltreffend advies: ‘Zo snel mogelijk weghalen met een pincet, tekentang of desnoods je nagels. Dan minimaliseer je de kans op besmetting’.