Nieuws - 11 november 2016

Topviroloog houdt Goldbach-lezing

tekst:
Albert Sikkema

Hoogleraar Michael Diamond van de Washington University School of Medicine houdt op 17 november de Goldbach-lezing in Wageningen. De vooraanstaande viroloog komt zijn laatste inzichten over het zika-virus delen.

De Goldbach Lecture, ter nagedachtenis aan de Wageningse virologiehoogleraar Rob Goldbach, wordt dit jaar voor de derde keer gehouden. Organisator Just Vlak heeft dit keer Michael Diamond gestrikt, die het gaat hebben over het ontstaan en de ontwikkeling van het zika-virus. Diamond is een expert op het gebied van arbo-virussen, door insecten overgedragen virussen, zoals zika, dengue en gele koorts. ‘Hij is een echte topper in de virologie met bijna twintigduizend citaties en zo’n 330 publicaties in toptijdschriften’, zegt Vlak.

De komst van Diamond is goed nieuws voor Chantal Vogels die dit voorjaar nog een bijeenkomst organiseerde in Wageningen over arbo-virussen. Ze is medisch entomoloog bij de leerstoelgroep Entomologie en onderzoekt de overdracht van West Nile virus en zika-virus. ‘Voor mij is het dus fantastisch dat Michael Diamond naar Wageningen komt, want ik kan ontzettend veel leren van zijn meer fundamentele virologische werk, dat zich richt op het begrijpen van virale infecties en immuun-responsen van de drager van het virus.’

Masterclass
Vogels ziet niet alleen uit naar de lezing, maar ook naar de speciale masterclass die Diamond organiseert voor Wageningse promovendi. Vogels: ‘Tijdens deze masterclass krijgen we echt de kans om zijn werk, maar ook ons eigen werk te bediscussiëren. Ik ben dus erg enthousiast dat het Rob Goldbach fonds dit soort seminars en masterclasses mogelijk maakt.’

Het Rob Goldbach Fonds is in 2010 opgericht door de familie Goldbach, ter nagedachtenis aan de Wageningse hoogleraar Virologie van 1987 tot 2009. Het fonds heeft tot doel om de virologie te promoten in Wageningen.

De Goldbach lezing is op donderdag 17 november, om 15.30 uur in Radix, zaal W.01.