Nieuws - 27 augustus 2009

Toptenten en mijdkroegen - Velp

Waar moet je heen om goed te eten voor weinig geld, lekker te sporten of gemoedsrust te kweken in het park? Resource maakt je wegwijs in Velp, Leeuwarden en Wageningen. Ons oordeel arbitrair? Ga op zoek naar je eigen toppers.

NLVelp_Not_spot_Automatiek_Beurskens_GA_ND3_4384.jpg
Hot spot
Absoluut de Korenmarkt, hét uitgaanscentrum van Arnhem. De stad is uitgeroepen tot de beste binnenstad van Nederland en ook als student moet je jezelf hier thuis voelen. Bij Aspen Valley koop met je studentenkaart een biertje voor anderhalve euro. Zie je het even allemaal niet meer zitten? Duik dan binnen in De Heeren van Aemstel en klaag mee met mopperende midlife mannen die het piepkleine bruine kroegje dagelijks bezoeken. Schitterend.
Not spot
Snackbar Beursken Automatiek aan de Hoofdstraat in Velp na halfacht 's avonds. Een kroketje halen kan nog net, maar blijf niet langer dan een kwart minuut hangen. Je komt kansloos terecht tussen 15-jarige pubers die stiekem roken, bier drinken of proberen een andere 15-jarige puber te versieren. Heel snel voorbij fietsen en niet meer aan denken. Pas wel op voor lekke banden! De stakkers weten hun bierflesje amper vast te houden.
Food spot
Helaas! Velp heeft geen mensa. Wil je een beetje goedkoop eten dan moet je vrienden zoeken en zelf je pannetje op het vuur zetten. Wil je toch een keer uit eten, vermijd de donderdag en omarm de rustige avonden. Bij Pizzeria Pinoccio aan de Korenmarkt in Arnhem eet je op maandag, dinsdag en woensdag de meeste pizza's voor 5,95 euro. Verwacht geen culinaire hoogstandjes: een ANWB-testteam gaf de afhaalpizza's een flinke onvoldoende. Toch kunnen zelfs de rustige avonden behoorlijk druk zijn. Een goed alternatief is Pssst...Amigo, Mexicaans eten vlakbij de Korenmarkt.
Sport spot
Velpse VHL'ers krijgen met een sportkaart van 75 euro gratis toegang of een fikse korting op zo'n dertig sporten en allerlei sportcursussen. Populair bijvoorbeeld is klimmen. Voor 30 euro volg je een uitgebreide cursus waarna je zelfstandig mag wandklimmen. Daarna kun met een fikse korting klimmen wanneer je maar wilt. En stijg je liever op een andere manier naar ongekende hoogte; een cursus yoga kan ook.
Fun spot
De school zelf. Nee, niet het gebouw - een afgrijselijke vliegende schotel - maar de tuin. De nabootsing van zowat alle Nederlandse landschappen maakt het twintig hectare tellende landgoed tot een leerpaleis en een rustpunt in je studie. Een groot deel van de totale Nederlandse plantenrijkdom komt er voor, en overal huppelen eekhoorntjes. Ideaal voor een frisse wandeling of een uurtje op een bankje met een boek. Vroeger was het hier alles behalve leuk. In de 19de eeuw huisde hier een klooster, waar nonnen ongehuwde moeders een afgrijselijke opvoeding gaven.
Woonspot
De Brulkikker, vlakbij het Velpse station, staat bekend om zijn ruige feesten. Drie keer al is de brandweer langsgekomen vanwege het kampvuur. De moeite waard om een keer langs te komen. De gemeente is minder gelukkig en heeft gedreigd de studenten voor het gerecht te slepen vanwege hun 'brandonveilige feestjes'. Verrassend detail. Zes bewoners zijn beboet omdat ze buiten met een biertje aan het voetballen waren. Gelukkig heeft de Brulkikker ook een tuin, dus één stapje terug en je biertje is legaal. /Stijn van Gils