Organisatie - 1 november 2010

Topsalaris Dijkhuizen is oud nieuws

De ranglijst van topsalarissen in het hoger onderwijs die de onderwijsbond AOB afgelopen week publiceerde, is oud nieuws. Hoeveel Aalt Dijkhuizen in 2010 verdient, na zijn salarisonderhandeling en herbenoeming dit voorjaar, is veel interessanter. Dat salaris lijkt lager te gaan uitvallen.

Het AOB kwam vorige week, zoals elk jaar, met een ranglijst van topinkomens bij de universiteiten en hogescholen. Lijstaanvoerder Aalt Dijkhuizen kostte in 2009 351 duizend euro, ruim zes procent meer dan in 2008. Dat was begin dit jaar al gepubliceerd door Wageningen UR in het jaarverslag 2009. Hij ontving vorig jaar 278.296 euro aan salaris, tegen 264.062 euro in 2008. Daar komt nog bijna tachtigduizend (een kleine dertig procent) euro aan pensioenverplichtingen bij aan het ABP.

Prestatie
Dit salaris van 278 duizend bestaat uit een vast en een variabel deel, verklaart Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur. Het variabel deel bestaat uit een prestatieloon, een bonus als de bestuurders de targets halen. Die prestatiebeloning kan nu dertig procent van het salaris bedragen, meldde Margreet de Boer dit voorjaar in Resource. De Boer is voorzitter van de Raad van Toezicht, die met Dijkhuizen onderhandelde over zijn salaris. Vanaf 2010 daalt de prestatiebeloning geleidelijk van dertig naar hoogstens tien procent van het salaris, meldde De Boer. Daarmee zou het salaris van Dijkhuizen inclusief pensioenafdracht stapsgewijs onder de drie ton per jaar komen. Vink kan nog niet vertellen hoeveel Dijkhuizen in 2010 ontvangt. Dat horen we in maart, als het jaarverslag 2010 uitkomt.

De Wageningse topbestuurders staan al jaren in de top 10 van best verdienende managers in het hoger onderwijs. Dat komt omdat die managers zowel voor Wageningen Universiteit, DLO als hogeschool Van Hall Larenstein werken, is de redenatie van de raad van bestuur. Ze krijgen bovendien een prestatiebeloning omdat DLO een marktgedreven organisatie is.