Organisatie - 1 januari 1970

Topos: niet zomaar een studentenblad

De studenten Landschap, planning en ontwerp vieren begin mei twee jubilea. Studentenvereniging Genius Loci én het door studenten gemaakte vakblad Topos bestaan vijftien jaar.

Topos is een bijzonder studentenblad. Het bevat niet de gebruikelijke persoonlijke en leuke nieuwtjes waarmee de normale studentenbladen proberen het studentenleven te veraangenamen. Drie keer per jaar schrijft de redactie inhoudelijke artikelen rondom een thema. In 2004 stonden de thema's tijd, schoonheid en sloop centraal, met artikelen over het planproces, de ruimtelijke toekomst van Nederland, de vijf lelijkste plekken in Nederland, land art en welstand.
Redactieleden Marloes Holleman en Stijn Heukels zijn zich bewust van de bijzondere positie van Topos. 'We hebben zo'n veertig externe abonnees bij bureaus', vertelt Heukels. Holleman: 'Die complimenteren ons, en zeggen soms zelfs dat we dingen beter weten neer te zetten dan Blauwe Kamer (het vakblad voor landschapsarchitecten, MW).'
Voor Holleman en Heukels is de redactie een verbreding van hun studie. Heukels: 'Vaak heb je dat een discussie over een thema voor Topos uitloopt op een discussie over het hele vakgebied. Het is ook een prachtplek om contacten op te doen.' Maar of ze de journalistiek in willen? 'Als ik gevraagd wordt...', aarzelt Hollemans. 'Oud-redacteur Mark Hendriks heeft wel een bloeiende praktijk als freelance vakjournalist.'
Topos wordt uitgegeven met financiƫle steun van de drie leerstoelgroepen in de Hucht: Landschapsarchitectuur, Sociaalruimtelijke analyse en Landgebruiksplanning. Sinds kort is Topos een commissie van Genius Loci. Holleman: 'Genius Loci verstuurt het naar de leden en helpt met het zoeken naar redactieleden, maar verder is Topos vrij zelfstandig.'
Topos viert het jubileum met een lustrumnummer. 'Daarin komen artikelen over Wagenings onderzoek en onderwijs', vertelt Holleman. 'En de drie hoogleraren van de Hucht geven hun visie op de Nederlandse ruimtelijke ordening.'
De Kennisdag die Genius Loci organiseert op de laatste dag van de lustrumweek, sluit inhoudelijk sterk aan bij het Toposnummer. De leerstoelgroepen presenteren er hun onderzoek en onderwijs op een kennismarkt, en er is een symposium onder de titel 'Beleving van water' met lezingen van onder andere de bekende landschapsarchitect en alumnus Adriaan Geuze.
Hiervoor zijn ook oud-Wageningers uitgenodigd, vertellen Gerrie Koops en Aukje de Haan. 'Alumni kunnen hun bureau presenteren. En de dag is bedoeld als opstart voor alumniverenigingen', vertelt De Haan. De net gestarte alumnivereniging van landschapsarchitecten houdt er bijvoorbeeld zijn oprichtingsvergadering.
De rest van de lustrumweek die Genius Loci organiseert onder het thema 'In vervoering', is luchtiger. De workshop landschapsfotografie en de fotowedstrijd geleid door professioneel fotograaf Ruben Smit sluiten nog wel aan bij het vakgebied. Maar de hypnoseshow van de Belgische hypnotiseur Patrick Picart is meer 'voor het leuke', aldus Koops. En de Move Your Ass Party die de studievereniging organiseert met de eveneens jubilerende sportstichting Thymos, is gewoon een 'open feest'.
Zowel de redactie van Topos als de studievereniging Genius Loci heeft een sterke band met de Hucht. Het is makkelijk om contacten te leggen en te onderhouden, vinden ze. Het kleine gebouw schept een sterke onderlinge band. En een commissie van de studievereniging onderhoudt de binnentuin. 'We zijn sterk op de Hucht gericht', vindt Koops. 'We moeten maar kijken hoe dat gaat als we naar het Forumgebouw verhuizen.' / MW