Nieuws - 30 augustus 2011

Toponderzoeker komt naar Wageningen

Plantengeneticus Ben Scheres en zijn groep verhuizen van Utrecht naar Wageningen. Scheres is een hoogvlieger: hij publiceerde tien keer in Nature en haalde zowel een Spinozapremie en een advanced ERC Grant binnen.

4Ben_Scheres.jpg
Ben Scheres wordt per 1 september 2012 hoogleraar binnen de Plant Sciences Group. Hij neemt zijn Utrechtse onderzoeksgroep mee. Mogelijk gaat hij Ton Bisseling opvolgen, de huidige hoogleraar Moleculaire biologie. Scheres is nu nog hoogleraar Moleculaire Genetica aan de universiteit in Utrecht. Hij studeerde en promoveerde in Wageningen.
Topspeler
Met deze transfer haalt de Wageningse universiteit een topspeler binnen. Scheres kan beschouwd worden als Nederlands beste plantenonderzoeker. Hij publiceerde in de wetenschappelijke toptijdschriften Cell, Science en (tien maal) Nature over de ontwikkeling van planten. In de punt van een plantenwortel wordt bepaald welke cel wat gaat doen: Scheres heeft de daarvoor verantwoordelijke stamcellen, plantenhormonen en genen ontrafeld.
Scheres is lid van de KNAW en heeft twee grote persoonsgebonden subsidies binnengehaald: in 2006 ontving hij een NWO-Spinozapremie van anderhalf miljoen euro en in 2008 de Europese advanced ERC Grant ter waarde van ruim twee miljoen euro.
Geen vacature
Er was geen vacature bij de leerstoelgroep van Ton Bisseling, de universiteit financiert dus de komende jaren twee hoogleraren. Daarvoor wordt geld beschikbaar gesteld uit een fonds voor zogeheten kwaliteitsbeleid.
Nog onduidelijk is waarom Scheres naar Wageningen wil, hij is zelf niet bereikbaar. Zijn komst wordt bevestigd door PSG-directeur Ernst van den Ende.
'Fantastische aanwinst'
De Wageningse plantenstamcelonderzoeker Dolf Weijers werkt al een paar jaar samen met de groep van Scheres. 'Ik ben erg enthousiast omdat we een vergelijkbaar probleem van verschillende kanten benaderen, en daardoor complementair zijn. Dit is echt een topper, dus een fantastische aanwinst voor Wageningen UR!'