Nieuws - 1 januari 1970

Topman Unilever op studentensymposium

De grote trekker op het symposium Chain unlimited van studievereniging Mercurius was Antony Burgmans, president-commissaris van Unilever. De topman kwam dinsdag 21 maart naar het WICC in Wageningen voor een bijeenkomst over de machtsverhoudingen in de keten van voedselproductie omdat hij het een relevant thema vond.

Je zou denken dat Unilever en Wageningen Universiteit twee handen op één buik zijn. Toch kon Burgmans, topman bij het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern, zich de laatste keer dat hij in Wageningen was niet heugen, zo bekende hij bij aanvang van zijn presentatie. Maar hij was blij in ‘deze geweldige stad’ uitgenodigd te zijn.
Esther Lievaart, binnen de symposiumcommissie verantwoordelijk voor de sprekers, had geen echte verklaring waarom het gelukt was zo’n grote naam binnen te halen. ‘We hebben vanaf het begin contact gehad met onze dagvoorzitter prof. Gert van Dijk, die hoogleraar is bij de leerstoel Marktkunde en consumentengedrag en op Nyenrode. Hij had veel ideeën voor sprekers. Op een gegeven moment zijn we ook op Burgmans gestuit. Ook aan hem hebben we gewoon een brief gestuurd. Daarop kregen we ineens een mailtje dat hij wel wilde komen.’ Burgmans was zelfs de eerste spreker die toezegde. ‘Daarna liep het een stuk beter met de sprekers. We konden in de brieven namelijk zetten dat Burgmans al had toegezegd’, aldus Lievaart, derdejaars studente Bedrijfs- en consumentenwetenschappen.
Burgmans zelf gaf aan met name het onderwerp, de machtsstrijd binnen de voedselproductieketen, interessant te vinden: ‘Het is een boeiend thema dat relevant is voor ons en de universiteit. En het is goed om af en toe de banden aan te halen.’
Lievaart kijkt in ieder geval terug op een geslaagd symposium. ‘We zijn erg tevreden, het was een mooie dag.’ En de tip voor andere studieverenigingen? ‘Gewoon zo hoog mogelijk inzetten en je niet laten afschrikken. Wij werden soms ook moedeloos van alle nee’s. Maar het is uiteindelijk wel gelukt.’ / JH